• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Alig maradt pszichiátriai ágy Szegeden, Makón egy sincs

Lapszemle 2021.06.16 Forrás: szeged.hu
Alig maradt pszichiátriai ágy Szegeden, Makón egy sincs

Nincs aki gyógyítsa a betegeket Makón, onnan is Szegedre küldik a betegeket, de az ágyak 80 százalékán ott sincs ellátás.

Szegeden a pszichiátriai ágyak több, mint nyolcvan százalékán nincs ellátás, 238-ból csak negyvenen gyógyítanak, ami azt jelenti, hogy szinte csak és kizárólag a legsúlyosabb állapotú – adott esetben ön- és közveszélyes betegeket tudják már csak ellátni. Ez annál is nagyobb probléma, mert általában sem volt túl jó a pszichiátriai betegek ellátása országosan, a koronavírus utóhatásai miatt pedig még több lett az ilyen ellátásra szoruló beteg - írja a szeged.hu.

...

Szegeden az eredeti, több mint 100 ágyas pszichiátriai osztályból covid-osztály lett – és hiába alig van már beteg, ezeket egyelőre nem lehet megszüntetni. Ezért maradnak magukra sokszor a pszichiátriai betegek. A szakértők egyetértenek abban, hogy a koronavírus-fertőzés után gyakoriak a pszichikai problémák, nem csupán a fizikai tünetekkel kell megküzdeniük a post-covidos betegeknek.

A post-covid tünetek között olyan súlyosakat is számon tartanak, mint a tudatzavar, érzékcsalódások, téves észlelések, heves szorongás és súlyos hangulati ingadozás. Arról még kevés adat van, hogy Magyarországon hány embert érint súlyosan a post-covid szindróma, de az biztos, hogy többen szorulnak majd pszichiátriai kezelésre, mint a járvány előtt.

Kanka Andor a Szeged Televízió Téma című műsorában arról is beszélt, Makón egész egyszerűen nincs, aki gyógyítsa ezeket a betegeket, ott ez is az oka annak, hogy megszűntek ezek az ágyak. "A korábbi makói betegeket is a szegedi klinika látja most el. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Szentesen, az ottani osztályon Jász-Nagykun-Szolnok megyei betegeket is gyógyítanak. Ott 50-60 ágy van, egy nyugdíjas és egy részmunkaidős kolléga viszi az ellátást" – mondta a Csongrád-Csanád megyei orvosi kamara elnöke.

Kanka Andor hangsúlyozta, ha Szentesen a nyugdíjas orvos abbahagyja, akkor ott megszűnik az osztály, az ottani betegeknek is Szegedre kerülnek. A megyei kamarai elnöke arról is beszélt, nemcsak a pszichiátriai ellátásban vannak ilyen gondok „minden egészségügyi terület érintett. Több ezer ember vár például szürkehályog-műtétre. De a pszichiátria mindig egy elhanyagolt terület volt az orvostudományban. Ebben közrejátszik a társadalmi stigmatizáció a pszichés betegekkel szemben. Ráadásul nem is a legnépszerűbb orvosi terület.”

...

Meddig tartható a mostani helyzet?

Az egyetem részéről megvan a szándék a bővítésre. Fokozatosan, a koronavírus alóli felszabadítás ütemében kaphat még újabb és újabb ágyakat a pszichiátria, ám még akkor is kérdés, lesz-e elég orvos, és ápoló, aki ellátja majd ezeket a betegeket. „Hiába a fizetésemelés, nagyon sok kolléga nem jön vissza, ezért a fizetésért sem. Ez mindenképpen egy komoly kérdés lesz a jövőben, hogy lesz-e elég szakember. Azt gondolom, a szegedi ellátáshoz lesz elég szakember, de a makói és a szentesi osztályok működtetéséhez nem biztos, hogy lesz, attól tartok, nem sokáig működhetnek majd ezek az intézmények.”

Legolvasottabb cikkeink