• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Álígéret az időseknek

Lapszemle Forrás: Népszava

Nem a törvények, hanem Orbán Viktor adott szava miatt védik meg a nyugdíjakat.

Ez derült ki legalábbis a miniszterelnök rádióinterjújából. Orbán azt mondta, tartja a szavát, a nyugdíjasok nem szenvedhetnek. Arról nem beszélt, hogy több mint egymillió nyugdíjast kitaszított a rendszerből, a korengedményes és korkedvezményes, valamint a rokkantnyugdíjasok már csak korhatár előtti ellátást vagy szolgálati járandóságot kaphatnak. A kormány most az idős emberek és a diákok utazási kedvezményeit kurtítaná, mert "nincsen ingyen ebéd", fizetni kell – olvasható a Népszava – online oldalán.

A törvények felett áll - ezt üzente Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, amikor arról beszélt, hogy a nyugdíjakat nem a jogszabályok miatt védi a kabinet, hanem azért, mert ő ezt megígérte. A miniszterelnök egészen pontosan úgy fogalmazott: amikor 2010-ben választás volt, kötött egy megállapodást a nyugdíjasokkal. Sok százezer idősnek küldött levelet, a nyugdíjas szervezetekkel is megállapodott. Vállalta, nem fordul elő velük még egyszer az, mint ami a szocialista kormányok alatt, "hogy a nyugdíjukat elveszik". "Azt mondtam, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét nem csak nominálisan, vagyis nem csak névértéken, hanem vásárlóérték tekintetében is meg fogjuk őrizni az értékét. Ezt a szavamat tartani akarom egész addig, amíg én állok a kormány élén."

A miniszterelnök finoman szólva is pontatlanul fogalmazott, amikor ígéreteinek betartásáról és a nyugdíjasokkal való megállapodásról beszélt. Az pedig nehezen értelmezhető, mire gondolt, amikor azt mondta, a szocialista kormányok elvették az idősek nyugdíját. Ilyen nem történt, ha csak nem a 13. havi ellátás megszüntetésére utalt. Azonban egy televíziós műsorban, még ellenzéki pártelnökként még ő is azt mondta, "a 13. havi nyugdíj visszaállításának nem sok realitása van". A választások után, 2010 őszén valóban küldött levelet az időseknek, mintegy 200 millió forintért, ám nem néhány százezer, hanem 1,7 millió nyugdíjas háztartásába – húzza alá a lap, amely így folytatja írását: Korábban valóban beszélt a nyugdíjak vásárlóértékének megtartásáról, sőt, egy következő levelezésben - de már 2011-ben - tett is erre ígéretet, ám a nyugdíjas vásárlókosarat 8-10 %-os infláció sújtja, a kormány pedig ennyit nem pótol vissza. Az viszont egyértelműen cáfolható, hogy idős szervetekkel egyeztetett volna, hiszen az Idősügyi Tanácsot másfél éves késéssel, 2011. szeptemberében hozta létre, vagyis 2010-ben nem tudott velük egyeztetni.

A választások előtt sem volt hiány az ígéretekben, Schmitt Pál például garancialevélben vállalta, hogy a Fidesz kormányzása alatt megvédik a nyugdíjakat, törvényben tiltják meg a nyugdíjpénztárak privatizációját, és megőrzik a nyugdíjak reálértékét. De ezeket sem tartották be. A nyugdíjrendszerből kitaszították a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasokat, ők már csak korhatár előtti ellátást vagy szolgálati járandóságot kaphatnak. A korábbi rokkantnyugdíjasok nyugdíj helyett csak ellátást kaphatnak, azok pedig, akik az új, kötelező felülvizsgálaton nem mennek át, és ott munkaképesnek találják őket, három év után már egy forintot sem kapnak. Az új alaptörvény szerint támogatásként - vagyis bármikor elvehető, csökkenthető formában - utalják a hozzátartozói nyugellátást, többi között az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást – emeli ki a lap.

Legolvasottabb cikkeink