• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Állami kitüntetést kapott a Zala megyei kórház ápolási igazgatója

Lapszemle 2023.08.30 Forrás: zaol.hu.
Állami kitüntetést kapott a Zala megyei kórház ápolási igazgatója

"Ha valaki vezetői posztra tör, egy lépéssel mindig a többiek előtt kell járni, de emberségből mindenképpen példát kell mutatni".

Nemrég vehette át Budapesten a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést Dancs Jenő, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház ápolási igazgatója. A díjjal az egészségügyi ellátórendszer színvonalának javítása érdekében végzett magas szintű szakmai tevékenységét ismerték el - írja a zaol.hu.

Az ápolási igazgató számára nagy meglepetés és megtiszteltetés volt, amikor megtudta, hogy felterjesztették a kitüntetésre. A Belügyminisztérium márványaulájáig sok munkával és tanulással töltött év után jutott el. Dancs Jenő felidézte, már diákként érezte, hogy valamilyen segítő foglalkozást akar választani. Ehhez komoly motivációt kapott egykori tanárától, aki elsősegélynyújtó és egészségőr tanfolyamokat szervezett. Nem csoda, hogy egészségügyi szakiskolába jelentkezett, majd annak elvégzése után 1985-ben a Zala Megyei Kórházhoz adta be az álláspályázatát.

Felvették, majd két évig, a sorkatonai szolgálat megkezdéséig a nagy beteglétszámú pszichiátriai osztályon dolgozott. Ez alatt az idő alatt folyamatosan képezte magát, a gimnáziumi érettségi után Székesfehérváron fogtechnikát tanult. Gyakorlati helyén ezen a területen nem tudták alkalmazni, így 1995-ben visszatért a kórház kötelékébe, megpályázta a krónikus belgyógyászati osztály vezető ápolói posztját. 

- Ha valaki vezetői posztra tör, egy lépéssel mindig a többiek előtt kell járni akár képzettségben, akár gyakorlatban, de emberségből mindenképpen példát kell mutatni - e gondolatok jegyében látott munkához.  

...

Dancs Jenő eredménynek tekinti, hogy a humánerőforrás-nehézségek ellenére stabilan tudják működtetni a kórházat, ehhez sok támogatást kapnak a vezető ápolóktól. Az egészségügyi ellátórendszer napjainkban nagyon sokféle változáson megy keresztül egyidejűleg. Egyelőre ezeket próbálják napi szinten menedzselni. Az egyik feladat, ez év július 1-jével az önkormányzatoktól átvett területi védőnői szolgálatok működtetése. A védőnői ellátás egy megelőző típusú egészségügyi szolgáltatás, amit a kórház struktúrájához kell illeszteni úgy, hogy a lakosságközeli szolgáltatás ne sérüljön, s az átállásból a gondozottak lehetőség szerint semmilyen zavart ne érzékeljenek. 

Folyamatban van az ápolást támogató rendszer bevezetése is, még csak az úgynevezett kompetencia osztályon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beteg a felvételekor kóddal jelölt karszalagot kap, ami alapján egy kis mobiltelefonhoz hasonló készülékkel az állapotváltozásait könnyedén lehet elektronikusan rögzíteni. A rögzített információk közvetlenül bekerülnek a medikai rendszerbe, onnan pedig az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe. A fejlesztés hosszabb távon racionalizálhatja és megkönnyítheti a napi adminisztrációs tevékenységet, a betegek számára pedig közvetlen hozzáférést biztosít az ellátási eseményekkel kapcsolatos adatokhoz. Mindez azért is fontos, hogy több idő jusson a betegekre fizikai és lelki értelemben egyaránt. 

Dolgoznak a járóbeteg irányítási rendszer kiépítésén is. A fejlesztés a páciensek számára teszi majd kedvezőbbé az egyes szakrendelések elérhetőségét, akár úgy, hogy egy applikáción keresztül tudnak időpontot foglalni. Abban bíznak, hogy a rendszer működése a várólisták csökkentéséhez is hozzájárul majd. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink