• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Államosítás vár a háziorvosi ügyeletekre?

Lapszemle 2020.10.22 Forrás: hang.hu
Államosítás vár a háziorvosi ügyeletekre?

A fideszes javaslat olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”.

A háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kéri egy új fideszes javaslat, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. Az előterjesztést Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtotta be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, azt megküldik Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek és Varga Mihály pénzügyminiszternek, írja a hang.hu

„Sok helyen idősek a háziorvosok, de ők még mindig szívesebben vállalják az ügyeleti munkát, mint a fiatalok. Tudunk olyan háziorvosról is, aki több évtizede praktizál, de ügyeleti munkát még sohasem végzett.” Így indul az az előterjesztés, amit Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtott be október 15-én a megyei közgyűlésnek.

Az önkormányzatoknak törvény által előírt feladata lenne, hogy gondoskodjanak az orvosi ügyeletek ellátásáról. A kormánypárti politikus szerint mindezt többnyire külön megállapodások keretében, vagy ügyeleti társulások szerződtetésével oldják meg. 

Ám a beterjesztő megjegyzi, hogy a kormányzati elvonások miatt a jövő évben várhatóan kevesebb lesz a települési önkormányzatok bevétele, sőt, „különösen a kisebb méretű önkormányzatok jelentős része nem, vagy kismértékű iparűzési adóval rendelkezik”. Ebből pedig azt a következtetést vonja le a polgármester és frakcióvezető, hogy még nehezebb feladat lesz az elkövetkező időszakban az ügyeletek finanszírozása, ezért aztán Lipők azzal a javaslattal áll elő, hogy az állam vegye át a városoktól és a falvaktól az ügyeleti feladatok ellátását – akár „a mentőszolgálat keretein belül”, akár „új intézmény létrehozásával”.

A javaslat úgy folytatódik, hogy ha az állam nem vállalja át ezt a feladatot, akkor rendezze a szektor „régóta esedékes” finanszírozását, kiemelve, hogy az elmúlt húsz évben egyszer volt emelés a létszámalapú finanszírozásban „ami közel sem oldotta meg az ügyeleti ellátás pénzügyi nehézségeit”.

Az előterjesztés harmadik pontja további szigorításokat szorgalmaz: olyan szabályozás kialakítását kéri, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”. A politikus azt írja, hogy a „jelenlegi jogi szabályozás nem rendelkezik az életszerűség azon jellemzőivel, amelyek a jogszabályokban leírt szankciórendszert nemhogy hatékonnyá, hanem egyáltalán alkalmazhatóvá tennék”.

Legolvasottabb cikkeink