• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alternatíva lehet a háziorvosi munka Miskolcon?

Lapszemle Forrás: szon.hu

Azt már nem mondhatjuk, hogy anyagilag nem éri meg ez a munka, de érezhetik úgy, egy vidéki praxisból már nincs visszaút.

A háziorvosi munkával kapcsolatban felmerül, hogy egyedül van az orvos. Ugyanakkor a betegjogok kapcsán kicsit átestünk a ló másik oldalára, ma ott tartunk, hogy nekünk orvosoknak nincs megfelelő védelmünk – mondja dr. Poncsák Csaba, a Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke a szabolcs online-nak. Példaként említi, hogy ha valamilyen okból megromlik a kapcsolat a háziorvos és a beteg között, akkor a beteg bármikor válthat orvost, de a jogi helyzet az orvos számára nem teszi lehetővé, hogy ne akarja ellátni a pácienst, főleg ha az ellátási körzetbe tartozik.

Az orvosi egyetemre felvételt nyert fiatalok 80–90 százaléka nem tervezi, hogy háziorvos lesz. Afféle másodikként választandó pálya lett, nem vonzó. A praxisvásárlási, letelepedési támogatás olyan összeget ért el, ami nagyon előnyös és még így is kevés orvos van. Annak idején ilyen lehetőségek sem voltak, egy praxis megvásárlása pedig többmilliós tétel. De véleményem szerint több szemszögből kell a problémát nézni, a társadalmi változások is sokat nyomnak a latba – mutat rá dr. Poncsák Csaba.

Azt már nem mondhatjuk, hogy anyagilag nem éri meg ez a munka, de érezhetik úgy, egy vidéki praxisból már nincs visszaút. Sokszor a háziorvosnak nincs helyettese, ügyelni kell, nem tud mozdulni.

A többi kolléga részéről sincs megbecsülés, rossz beidegződés, hogy kicsit lenézik a háziorvost a szakmán belül. Egyre több a beteg, nincs meg a presztízse egy rendelésnek. Évi 11 ezer beteg fordul meg egy rendelőben, napi ötven-hatvan, húsz éve ennél jóval kisebb számok voltak. Miénk az alapellátás, nekünk mindenképpen el kell látni a beteget – teszi hozzá az elnök.

A megoldásról kérdezve megjegyzi: ennyi orvost nem lehet hirtelen pótolni. Látniuk kell a hallgatóknak, hogy meg tudják alapozni a jövőjüket, háziorvosként is élhetnek tudományos életet. A szakma népszerűsítése érdekében tájékoztató előadásokat is kellene tartani az orvosi egyetemeken, kicsit terelni erre a szakra a hallgatókat, felhívni rá a figyelmüket, hogy ez is egy jó életpályamodell.

Legolvasottabb cikkeink