• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alzheimer-kór: már 40 évesen érdemes orvoshoz fordulni?

Lapszemle Forrás: mno.hu

Drámaian növekszik az Alzheimer-kórban szenvedők száma.

Sok ember számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy öregkorára nem ura többé az értelmének. Az Alzheimer-kórban szenvedők száma drámaian növekszik: a szakértők szerint csak Németországban 300 ezer új esettel kell számolni évente.Vannak azonban gyógyszerek, amelyekkel a kór némileg odázható, így érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni – írja a bild.de cikke nyomán az mno.hu portálja.

Hiába az intenzív kutatások: még mindig nem lehet gyógyítani ezt a lopakodó agyi betegséget. Vannak gyógyszerek, amelyekkel a kór némileg elodázható, éppen emiatt a szakértők arra intik a betegeket, hogy már az első tünetek jelentkezésekor forduljanak orvoshoz. Jó, jó, de milyen orvoshoz érdemes fordulni és mikor? – teszi fel a kérdést a portál.

A lopakodó kór 50-60 éves kor környékén ütheti fel a fejét, vannak esetek, amikor még korábban. A betegség nagyon lassú lefolyású, van, hogy 25 évig is eltart. Az első tünetek a 60. életév betöltése előtt nem igazán szoktak jelentkezni. A legfrissebb adatok szerint a 65-69 év közöttiek 1,2 %-át, míg a 70-74 év közöttiek 3,8 %-át, addig a 90-es éveiket taposók 35 %-át érinti. Kínában a százévesek 50 %-a szenved az Alzheimer-kór okozta szellemi elbutulásban. A betegség kockázata nagyobb a nők körében, ez a tény a szebbik nem hosszabb várható élettartamával magyarázható.

Legelőször a háziorvoshoz érdemes fordulni, amennyiben ő nem veszi komolyan a panaszokat, mindenképpen ragaszkodni kell ahhoz, hogy szakorvoshoz (neurológiára vagy pszichiátriára) küldjön a háziorvos. A kór legnagyobb kockázata az életkor: minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége az Alzheimer okozta szellemi hanyatlásnak. További kockázati tényezők lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vagy rosszul beállított vérnyomás, cukorbetegség, jelentős túlsúly vagy éppen a dohányzás.

Hogy érdemes-e már 40-50 éves korban is orvoshoz fordulni, ha attól tartunk, hogy megbetegedtünk? A szakértők szerint ekkor még nincs értelme, ugyanis ebben a korban még nem mutathatók ki a betegség közvetlen nyomai a szervezetben. Annak azonban, akinek a családjában sok Alzheimer-kórban szenvedő beteg van, így halmozottan veszélyeztetett genetikailag, érdemes orvosi segítséget kérnie, pláne akkor, ha érzi magán, hogy egyre feledékenyebb.