• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alzheimeres, de még munkaképes?

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A hatóság szerint minden törvényesen történt.

A szegedi Zsiga Attila (61) és felesége, Irénke (59) sorsa 8 éve pecsételődött meg. Az asszony kálváriája a munkahelyének elvesztésével kezdődött. Több mint 30 évet dolgozott ugyanannál a vállalatnál textiltechnológusként, megbecsült középvezető volt, amikor egyik napról a másikra lefokozták a törzsgárdát, fizetésüket a felére akarták csökkenteni, majd az utcára került. A felmondás körüli hercehurca Irénke idegösszeomlásával végződött. Talpra állt, tanfolyamot végzett, újra kapott munkát, de átszervezés miatt onnan megint leépítették – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Az asszony állapota depressziója miatt gyorsan romlott, 2009-ben 40%-os egészségromlást állapított meg nála a hatóság orvosszakértője, de erre pénzbeli támogatás nem járt. Térképész férje vállalkozásában segített még két évet, de 2012 januárjától folyamatosan ápolásra szorul, elért az Alzheimer-kór III. fázisába. Ekkor Attila feladta az utazással járó munkáját, hogy gondozhassa, azóta munkanélküli, eseti megbízásokat kap. Jó, ha átlagosan havi 30 ezer forintja összejön. Irénke másfél éve járt soros felülvizsgálaton, ahol megint 40 százalékos egészségkárosodást, fellebbezés után 64 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála.

 Neki havi 58 ezer 805 forintot folyósítanak. A férj csak jövőre mehet nyugdíjba. A feleségnek hiába igazoltak vissza 41 év szolgálati időt, nem jár öregségi nyugdíj a nők 40 éves munkaviszonyra járó kedvezménye alapján, mert abba az iparitanuló-évei nem számítanak be.

- Ápolási díjra nem vagyok jogosult, mert a közgyűlési többség eldöntötte, hogy az csak súlyosan fogyatékos után jár – mondta a férj. Fogyatékossági támogatás sem jár az államtól, mert a feleségem a Magyar Államkincstár által kért szakértői bizottság vizsgálat nélkül, első fokon hozott döntése alapján, látatlanban önálló életvitelre képesnek bizonyult, emiatt nem lehet fogyatékos...

A megállapított 36%-os egészségi állapot (össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke: 64 százalék) egy ténylegesen súlyos fokú egészségkárosodást igazol, azonban az ügyfél nem teljesen munkaképtelen (ez 30%-os egészségi állapot alatt lenne). A minősítése szerint rokkantsági ellátásra kapott javaslatot, vagyis az ügyfél foglalkozási rehabilitációját a bizottság nem javasolta – közölte Bényi Krisztina, a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének (RSZSZ) igazgatója, magyarázva a helyzetet.
További részletek a teljes cikkben 

Legolvasottabb cikkeink