• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ambulánssá tennék a szülést is

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Akár néhány órával szülés után engedjék haza a kismamákat – erre kéri a kormányt a Születésház Egyesület.

Az ambuláns szülés nem új találmány, a jelenlegi körülmények között azonban a szakemberek szerint Magyarországon kivitelezhetetlen. A Születésház Egyesület arra kéri a kormányt, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa, hogy a nők akár ambulánsan is szülhessenek Magyarországon – írja a Délvilág Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja.

A jelenlegi gyakorlat szerint legalább három napot töltenek az anyák és újszülöttjeik az egészségügyi intézményekben, pedig – ahogy Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület elnöke elmondta – semmi nem tiltja, hogy pár óra után elhagyják a kórházat. Mégis a kezelőorvos rugalmasságán, illetve az anyukák érdekérvényesítő képességén múlik, megtehetik-e ezt. Mivel pedig az intézmények csak 72 órányi tartózkodás után kapják meg a szülésért járó teljes támogatási összeget az egészségbiztosítótól, ellenérdekeltek a kismama és az újszülött korai távozásában – tette hozzá az elnök. Az egyesület október 21-én benyújtotta az ambuláns szülés törvényi szabályozását kérő petícióját, amelyet közel háromezren írtak alá.

Az ambuláns szülés nem új találmány. Az Egyesült Államokban például már 1981-ben is az esetek 20%-a ilyen volt – nyilatkozta Daru József, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, hozzátéve azt is, az ambuláns szülés jobb, mint az otthon szülés, de csak egy fokkal. Intézeti szülés esetében a kismama a legveszélyesebb időszakban ellenőrzött körülmények között van. De gondot jelenthet, ha a szülés utáni időszakban nem elérhető a szakszerű segítség, hiszen kaphat mélyvénás trombózist, toxémia miatt gyermekágyi görcsroham léphet fel, vagy akár el is vérezhet az első napokban. Éppen ezért csak válogatott populációban szabad ezt bevezetni, hogy ne mentőhelikopterrel kelljen visszajönnie a kismamának – húzta alá a szakember, aki kiemelte azt is, nemcsak a mama, a baba egészségét is veszélyeztetheti bizonyos esetekben, ha szülés után pár órával hazakerül. Az intézményben az első napokban ultrahang- és laborvizsgálatokat, valamint anyagcsereszűrést végzünk, illetve beadjuk a BCG-védőoltást. Emellett ellenőrizzük a sárgaság értékét is, amely ha kritikus szintet ér el, az újszülöttnél károsodást okozhat – sorolta Daru József.

A nagy kérdés, hogy ki gondoskodna minderről, ha pár óra után hazavinnék a babát. A házigyermekorvosnak ugyanis csak az újszülött 72 órás életkorától kell ellátnia. Lenne tehát két nap, amikor senki sem felelős érte – mutatott rá a joghézagra Orvos Hajnalka, a szegedi nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezető professzora. Nem is nagyon lehetne kire rábízni ezt a feladatot, hiszen a védőnők túlterheltek ahhoz, hogy naponta többször eljárjanak ellenőrizni egy csecsemőt, a házigyermekorvosnál pedig beteg gyerekek közé kellene vinni – fűzte hozzá Orvos Hajnalka.