• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amerikát elérte a negyedik hullám

Lapszemle 2021.07.20 Forrás: index.hu
Amerikát elérte a negyedik hullám

A Covid-járvány miatt folyósított támogatások vakcinaellenesektől történő megvonása is szóba jött már.

Az Egyesült Államokban az átmeneti visszaesés után ismét komoly emelkedést mutatnak a koronavírus-fertőzések számai. Eleinte úgy tűnt, csak izolált gócpontokról van szó. A floridai Orlandóban, vagyis a nemrég újra kinyitott és hatalmas kedvezményekkel csábító Disney World városában például megtízszereződtek az esetszámok. Mostanra azonban világossá vált, hogy az egész ország területe érintett, az USA mind az 50 tagállamában fokozatosan emelkedik a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a betegség következtében elhunytak száma - írta az index.hu.

A jelenség háttere eleinte nyilván ellentmondásos, hiszen az USA az elsők között kezdte meg az oltásokat, és a kezdetektől fogva a világ élvonalában járt és jár most is a beoltottak arányát tekintve. Itt érdemes megemlíteni, hogy bár az Egyesült Államokat például Nagy-Britannia megelőzte a beadott oltások népességhez viszonyított arányát illetően, ott még hamarabb és még nagyobb mértékben tapasztalták az esetszámok eleinte érthetetlen növekedését. A szigetország azonban más taktikát és részben más védőoltásokat is alkalmazott. Nagy-Britanniában a beoltottak igen jelentős hányada a részben helyi fejlesztésű AstraZeneca-oltást kapta, míg ez az Egyesült Államokban egyáltalán nem érhető el.

A másik döntő különbség, hogy Anglia és szomszédai az oltások alkalmazási előírásától eltérően arra törekedtek, hogy minél több ember kapjon legalább egy oltást ahelyett, hogy kevesebben kapják meg az egyébként előírt két adagot. Ebben volt is némi logika, mivel az első adatok arra utaltak, hogy például a Pfizer-oltása már egy dózis után is jelentős védettséget produkál, vagy inkább mondjuk úgy, produkált az akkor terjedő koronavírus-variánsok ellen. Jött ugyanis az indiai, újabban delta néven emlegetett mutáns, ami ellen a jelenlegi vakcinák védenek ugyan, de ehhez már mindenképpen szükséges a második, sőt akár harmadik dózis beadása is. Abban hasonlít a két ország, hogy mindkét helyen nagyon korán megjelent, majd gyorsan dominánssá vált az indiai variáns, feltehetőleg az USA-ban és a Nagy-Britanniában élő és dolgozó rengeteg indiai bevándorló révén - írták. További részletek és tanulságok a teljes cikkben

USA

Legolvasottabb cikkeink