• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ami bűncselekmény lesz, csak rejtettebbé válik

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Fogalmunk sincs, mit tömnek ma a gyerekeink magukba, és még a nyomát is megpróbáljuk eltüntetni, hogy egyáltalán baj van.

Dávid Ferenc pályaelhagyó devianciaszociológus, főállású munkatársként a Kék Pont Alapítvány projektkoordinátora, és műsorvezető a Tilos Rádiónál. Saját kollektivista-anarchista-kerékpáros egyházat alapított Babilon nyulai néven, de gyűjti a keresztény kegytárgyakat is, Kegytárgyas Feri művésznéven. 2006-ban a "sajnálatos őszi események" során a hatóságok meghurcolták, az ezredforduló óta dolgozik a drogmegelőzés területén az alapítványban. Az elmúlt pár évben megszűnt alóluk a tűcsereprogram, a kormányzatok pedig tíz év alatt szinte teljesen kivégezték a drogmegelőzés azon módszerét, amivel ők dolgoztak. Azt mondja, fogalmunk sincs, mit tömnek ma a gyerekeink magukba, és még a nyomát is megpróbáljuk eltüntetni, hogy egyáltalán baj van. A HVG kérdezte a szakembert.

- Sajnos a kormányzat Magyarországon az utóbbi pár évben teljesen kivégezte a drogmegelőzést. A kilencvenes években egy virágzó szektorról beszélhettünk, ami nagyjából évi 500 millió forint pályázati pénzből működött. Fontos szakmai sztenderdek, középtávú tervek alakultak ki, létrejött egy nemzeti drogstratégia is. Nyilván voltak gyermekbetegségei, de jól menedzselt terület volt.

A kormányzat a 2000-es évek közepétől elkezdte kivonni a támogatásokat, a nagy 2010-es “mefedronnyár" idejére, amikor az országot elöntötték a dizájnerdrogok, egy tollvonással megszüntették az iskolai drogmegelőzést, és csak azok számára nyílt erre lehetőség, akik megszerezték a hatóságok által kijelölt Országos Egészségfejlesztési Intézet akkreditációját. Ezzel egyidőben a szcientológia egyház és a D.A.D.A. program célként tűzte ki a drogmentes világot, mint megvalósítandó célt, mintegy 15 évvel vetve vissza a drogdiskurzust. Ismét a beteg, a bűnöző lettek az alapfogalmak a drogmegelőzésben. Végül a kormányzat tűpontos időérzékkel lecsapott a józsefvárosi tűcsereprogramra, pár nappal azután, hogy regisztráltuk az első HIV-fertőzött intravénás használót. A teljes cikk

Legolvasottabb cikkeink