• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amikor a rozéfröccs mellé bejön egy kis kokain is

Lapszemle 2020.08.25 Forrás: növekedés.hu
Amikor a rozéfröccs mellé bejön egy kis kokain is

A korábbi évtizedekkel ellentétben nem olyan ritka, hogy negyvenes emberek kerülnek ezzel a problémával kórházba.

A kokain a tőkeerős fogyasztók és nem feltétlenül az elit drogja, éppen úgy jelen van a menedzserek világában, ahogyan a biofű a szegényebb társadalmi rétegek körében. Egy különösen veszélyes kábítószerről van szó, ami ahogyan felpörgetheti az embert, úgy meg is ölheti. Zacher Gábor főorvos-toxikológust kérdezte a növekedés.hu.

A herbál, a heroin, a szintetikus drogok szinte napi téma, de a kokain körül csend van, mi lehet ennek az oka?

Azt azért érdemes tudni, hogy az elmúlt évben rekordmennyiségű kokaint termeltek Dél-Amerikában, a sajtó pedig az elmúlt időszakban is írt nagyméretű lefoglalásokról, bár ezek az esetek nem fogják alapjaiban megrengetni a kokainpiacot úgy, mint a néhány évvel ezelőtti kéttonnás heroinfogás tette. Utóbbi nagyban hozzájárult a több mint harmincféle szintetikus fentanyl megjelenéséhez, ami a mai napig szedi az áldozatait az Egyesült Államokban, Észak-Európában, a balti államokban. A kokain körülötti „csendnek” az lehet az oka, hogy az e drog okozta akut túladagolások talán nem annyira gyakoriak.

Viszont arról semmiféle adatunk nincsen, hogy a kokain okozta szívinfarktus mennyi áldozatot szed, illetve hányan esnek át ilyen eseményen. Egy ilyen infarktus nem úgy néz ki, hogy valaki felszívja a kokaint majd a szívéhez kapva lefordul az ágyról, hanem fogyaszt mellé egy kis alkoholt is, majd négy-öt óra elteltével keletkezik egy olyan anyagcsere-termék – egy kokaetilén nevű metabolitról van szó – aminek jelentős érszűkítő hatása van, ami hatás viszont jelentkezhet a szívet ellátó kisereken is. Ez pedig egy infarktusnak kinéző kórképet eredményez, de voltaképpen arról is van szó s ma már a korábbi évtizedekkel ellentétben nem olyan ritka, hogy negyvenes emberek kerülnek ezzel a problémával kórházba.

Az a kérdés, hogy egy ilyen szituációban a sürgősségin vagy a kardiológián elhangzik-e a mágikus kérdés: „az elmúlt tíz-tizenkét órában fogyasztott-e kokaint?”. Szeretném hangsúlyozni: nem arról van szó, hogy bárki is hívni szeretné a rendőrséget – az egészségi adatok egyébként is nagyon szigorúan őrzött információk – hanem a beteg érdeke, hogy az orvosoknak pontos információi legyenek, hiszen a kokain okozta és a „hagyományos” infarktusnak eltérő a terápiája.

Tehát alapvetően a beteg érdekét is szolgálja, hogy egy ilyen helyzetben egy gyorsteszt segítségével tisztázódik a helyzet. Szóval az információ hiány is hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon nincsen annyi kokainos esetünk.

Azért látencia is van, nem?

Biztos, hogy van. De valljuk be őszintén: a kokain alapvetően egy rétegszolgálatású kábítószer. Miközben a biofű 400-600 forint, addig a kokain grammja minőségtől függően 16-30 ezer forintba is kerülhet, amit nem mindenki engedhet meg magának. De van egy olyan réteg, amelyik egy ilyen partiban képes és hajlandó akár százezer forintos nagyságrendű kokainmennyiséget is felszippantani. 

Manapság kik hasznának kokaint?

Akik megengedhetik maguknak. Az a kérdés, hogy mekkora az a jövedelem, ami lehetővé teszi valaki számára, hogy kokainnak éljen. A kokainfogyasztáshoz masszív anyagi bázisra van szükség.

Ez az elit drogja?

Akár, de mit is értünk elit alatt? Egy három-négymilliós fizetéssel bíró bankigazgatót, vagy egy tisztességes, becsületes vállalkozót ugyanekkora, vagy nagyobb havi fizetéssel? Vagy egy orvost, aki ugyanezt a paraszolvenciából keresi meg? Esetleg egy gengsztert vagy akár egy magasan megfizetett sportolót?

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink