• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amikor azt mondták, hogy a gyerekem tök süket

Lapszemle Forrás: Index

Ha valami elvárt és ennyire fontos, akkor légyszi légyszi. Légyszi.

Másfél éve egy magánkórházban, közvetlenül a súlyos 15 ezer forintos díj kifizetése előtt, egy esős áprilisi napon megállapították, hogy egy hónapos kisbabám egyik fülére sem hall. A papírra azt írták, Lídia egyik oldalon sem reagál a hangokra. És ez az egész csak a közepe a történetnek, úgyhogy gyorsan mondom, hogy kezdődött, és előre mondom a végét is, hogy Lídia mégiscsak hall, meg azt is, hogy ez az egész miért fontos - írja az Index.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén májusban a legmagasabb szintű fül-orr-gégészeti, audiológiai és gyermekgyógyászati szakemberek közreműködésével kiadott vaskos szakmai irányelve (pdf file) egyértelműen kimondja, hogy „az életkorhoz kötött hallásszűrések közül a legnagyobb jelentősége az újszülöttkori szűrésnek van", állítja, hogy a szubjektív hallásvizsgálati módszerek (úgyis mint taps és csengő) újszülött korban nem elfogadhatók, valamint hogy a kisbabák objektív módszerű hallásszűrése a kórházak szülészeteinek feladata.

Amikor az egyik szerzőt, Prof. Dr. Katona Gábort, a Heim Pál Kórház Fül-orr-gégészeti Osztályának vezetőjét felhívtam, akihez a Madarász utcai részleg is tartozik, azt mondta, a gép 2-300 ezer forintos javítási költségére hónapokig nem futotta a kórháznak, de éppen a napokban megjavították. És azt is hozzátette, hogy azok a szülészeti osztályok, amelyek nem végzik el a szűrést, nem végzik el a kötelességüket.

Két kórháznak is írtam sajtómegkeresést, a Szent Imre Kórháznak és a Szent Jánosnak, mert a környezetemben ezekben fordult elő a szűrés hiánya a gép meghibásodására hivatkozva. Egyik kórház sem válaszolt. Úgyhogy amíg várok a válaszra, annyit hadd kérjek minden szülészettől egy csomó parázó friss szülő nevében, hogy tudom, mennyire nehéz a hazai egészségügy helyzete, de ha valami elvárt és ennyire fontos, akkor légyszi légyszi. Légyszi.

UPDATE: a cikk megjelenése óta sok tucat levelet kaptam szülőktől, akik szerint az István kórházban, a Szent Margitban, MÁV kórházban, a SOTE I. és II. Klinikán is előfordul, hogy rossz a hallásvizsgáló gép.