• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amikor életet mentenek a szavak

Lapszemle Forrás: fn.hir24.hu

Több ezer életmentés évente önkéntes alapon, saját költségre.

Több ezer életet mentenek meg évente a telefonos lelkisegély szolgálatok, önkéntes alapon, saját költségre. Állami támogatás, megelőzési program nincs, miközben hazánkban négyóránként végez magával valaki.

Mivel pályázati vagy állami forrás nem áll rendelkezésükre, mindkét szervezet saját zsebből kénytelen megoldani a segítségnyújtás során felmerülő költségeket. Míg Skóciában 10 éves kormányprogramot dolgoztak ki, és százezer önkéntest képeztek ki, - melynek köszönhetően tíz százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma a szigetországban - Magyarországon alig költenek a megelőzésre. „Úgy tűnik, a magyar kormányzatnak és a döntéshozóknak egyáltalán nem fontosak azok a honfitársaink, akik öngyilkosságot követnek el. Az azonban érthetetlen, hogy ha ők nem foglalkoznak a problémával, akkor miért nem támogatják azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek szakmailag megalapozott és a gyakorlatban is megvalósítható programot tesznek az asztalra, és tenni akarnak az öngyilkosságok csökkentéséért" – mondta el a FN24-nek Szász Áron, a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány képviselője a telefonos lelki elsősegély szolgálatkról szóló összeállításában

Legutóbb egy olyan TÁMOP pályázaton nem nyertek pénzt, amely kifejezetten a civil szervezetek és az igazságügyi szakszolgálatok együttműködését célozta az áldozattá válás megelőzésében. „A pályázatban szereplő igazságügyi szolgálatok, rendőr-főkapitányságok, mentők, tűzoltók és börtönőrök mind egyetértettek abban, hogy az öngyilkosságot elkövetők vagy azzal próbálkozók, illetve azok családtagjai áldozatok, és fokozott veszélyben vannak. A fenti szervek nagy örömmel vették egy hálózat kialakítását, amelyben ők is megtanulhatják az olyan helyzetek kezelését, amivel – sajnos – naponta találkoznak".

A pályázat elutasítása ellen az alapítvány fellebbezett, mivel az általuk kidolgozott program a Magyar Pszichiátriai Társaság, az SE Magatartástudományi Intézete, és a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve támogatását is élvezi.
Magyarországon naponta átlagosan hat ember lesz öngyilkos, ami egyúttal azt is jelenti, hogy többen halnak meg egy évben önkezük által, mint közlekedési balesetben. Jelenleg Európában a második helyen állunk az öngyilkosságok gyakoriságát tekintve. Különösen döbbenetes, hogy a fiatalkorú és gyermekkorú öngyilkosságok tekintetében is a második helyen végeztünk világviszonylatban egy friss felmérés szerint. Egyedül Dél-Korea előz meg minket.

Legolvasottabb cikkeink