• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Amikor teherré válik a terhesség

Lapszemle Forrás: BEOL

Békés megyében többségében az alacsony képzettségű hajadonok választják az abortuszt a nem kívánt terhesség megszakítására.

Több mint 12 ezer 300 alkalommal éltek az Alföldön élő nők a művi terhesség-megszakítás lehetőségével 2010-ben — derült ki a Központi Statisztikai hivatal friss kutatásából. Békés a középmezőnyben foglal helyet. A KSH által vizsgált két évtized (1990-től 2010-ig) alatt az alföldi megyékben 14 százalékkal csökkent a művi terhesség-megszakítások száma. Az 1992-ben bevezetett magzatvédelmi törvény hatásaként 1993-ra egy nagyobb arányú visszaesés történt, a következő néhány évben viszont egy ezzel ellentétes tendencia érvényesült, a kilencvenes évek második felétől kezdve pedig aránylag egyenletes ütemű volt a mérséklődés - írja a Békés Megyei Hírlap Online.

Leggyakrabban a húszas éveikben lévők élnek ezzel a lehetőséggel, legkevésbé pedig a termékenységi szakaszuk végén járó negyven évesek. 2010-ben az Alföldön élő 20–24 éves nők körében az ezer főre vetített mutató 28 volt, ugyanakkor a 40–49 éveseknél nem érte el az ötöt. 



A fiatalok nemi életére jellemző, hogy az alkalomszerű aktusoknál nem védekeznek. Ebben szerepet játszik a korral járó felelőtlenség és esetenként az egészségügyi felvilágosítás hiánya. Gondos nevelőmunkán alapuló összefogás szükséges, melyben a védőnők és a pedagógusok mellett az orvosok is szerepet vállalnak — tudtuk meg dr. Párducz Lászlótól. A gyulai Pándy Kálmán kórház szülész-nőgyógyász főorvosa elmondta, a művi vetélés a fiatal, feltehetően többségében még gyermektelen nőket érinti nagyobb arányban. Az ő későbbi gyermekvállalásukat akár fizikai, akár pedig lelki értelemben nagy mértékben befolyásolhatja ez a körülmény. A szakember felhívta a figyelmet a sürgősségi tabletta alkalmazására is, amely a nem kívánt terhesség megakadályozásának hormonális módszere. A gyógyszert a szexuális aktus után lehetőleg 72 órán, de legkésőbb öt napon belül lehet használni.