• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Amit legyártunk, azt azonnal szállítjuk”

Lapszemle 2021.05.17 Forrás: Népszava Online
„Amit legyártunk, azt azonnal szállítjuk”

Idén összesen 2,5 milliárd adag vakcinát fog a Pfizer gyártani, míg az induláskor csupán 1,3 milliárdról volt szó.

A Pfizeren nem fog múlik, hogy az iskolai év kezdetére védettek legyenek akár a 12 évesek is – mondta a nepszava.hu-nak Vereckei Péter, a vakcinagyártó hazai képviseletének ügyvezetője.

Megkapta már a harmadik oltását?

Én még a második oltásomat is most fogom megkapni, úgyhogy a harmadiktól még nagyon-nagyon messze állok. Remélem, hogy hamarosan védett leszek.

A cég alkalmazottai, vezetői nem kérhettek soron kívül vakcinát?

Nem. Ez ugyanis egy etikai és morális kérdés. Mi nem álltunk a sorok elejére sehol sem. Szépen kivártuk azt, amikor ránk is sor került. A legfontosabb az volt, különösen akkor, amikor a termelési kapacitások még szűkebbek voltak, hogy tényleg a legveszélyezettebb célcsoportoknak jusson el minden egyes adag vakcina, elsősorban az egészségügyi szakembereknek, az időseknek, a kockázatnak leginkább kitetteknek.

Mi volt az első gondolata, amikor meglátta a kormány vakcinatáblázatát? E szerint az itthon használt oltások közül a Pfizer a második legkevésbé hatékony, ráadásul az önök vakcinájánál volt a kormány szerint a legtöbb haláleset az immunizáció után.

Erről a táblázatról azóta a szakma már mindent elmondott. Nem tudok mit hozzátenni, nem is kívánok.

Megkeresték a kormányt? Kértek pontosítást, magyarázatot?

Nem, nem kerestük meg. Rengeteg információ kering a vakcinákról világszerte. Eddig mintegy 450 millió adag vakcinát szállítottunk le, amiből több mint 260 milliót már be is adtak, ezekről az érintett országok megadták a számukra előírt adatokat a törzskönyvező hatóságoknak Azok szerint a vakcinák hatásossága és biztonságossági profilja megegyezik a 3-as fázisú klinikai vizsgálatokban tapasztaltakkal.

Zajlik Magyarországon jelenleg is egy oltáshatékonysági vizsgálat. Ebben közreműködnek valamilyen módon?

Semmilyen információnk nincs erről a vizsgálatról.

Arról kapnak értesítést, ha a Pfizer-oltás után valamiféle szövődmény kialakul vagy akár meghal egy beteg?

Mint említettem, az engedélyező hatóságok gyűjtik az oltással összefüggő, nem kívánatos események adatait, valamint a magyar gyógyszerhatóság felé létezik ilyen jelentési kötelezettség. Ezek az információk is eljutnak az Európai Gyógyszerügynökséghez, amely rendszeresen felülvizsgálja az oltások biztonságossági profilját. Eddig nem találtak különbséget a valós élet és a klinikai vizsgálatokban tapasztaltak között.

Még most sincs mindenütt elég oltás. Ha már rég megvan a vakcina receptje, akkor miért nem lehetett mondjuk fél év alatt legyártani az összes szükséges adagot? Mi nincs elég? Alapanyag, gép, tudós?

Ez egy vadonatúj technológia, az első hat hónapban a klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan fejlesztettük a gyártást. Így tudtuk felgyorsítani annyira, hogy a második negyedévben már várhatóan 250 millió adagot fog az EU-nak szállítani a Pfizer. Idén összesen 2,5 milliárd adagot fogunk gyártani, míg az induláskor csupán 1,3 milliárdról volt szó. A sorozatos fejlesztésekkel elértük például, hogy a kezdeti 110 naphoz képest 60 nap alatt készül el a vakcina. De ehhez arra is szükség van, hogy a teljes beszállítói folyamat óraműpontossággal működjön. Minden gramm alapanyag, amit a beszállítóinktól megkapunk, azonnal megy a gyártásba. Amit legyártunk, azt azonnal szállítjuk, még néhány napos készleteink sincsenek. Körülbelül 280 összetevőt használunk a vakcinák gyártásához, amelyek 19 országból érkeznek a gyártóhelyeinkre. Ezek közt az üvegcsétől kezdve a kémiai összetevőkig, a hatóanyagig, a szárazjégig sok minden van, és azok külön-külön mind nagyon fontos hozzávalói a kész oltásnak. Hogy egy rém egyszerű példát említsek: ha nincs szárazjég, akkor nem tudjuk tovább szállítani a vakcinát az oltási pontokra. Egyelőre a fejlett országokba jutottak el az első nagy mennyiségek, jelenleg 116 országgal van szerződésünk.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink