• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Angol és magyar kórházban betegként

Lapszemle Forrás: Határátkelő.Blog.hu

A kétségtelenül jobb körülmények nem feltétlenül párosulnak szakmailag is jobb teljesítménnyel.

Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert Zsófia mai története is megerősít abban, hogy a kétségtelenül jobb körülmények nem feltétlenül párosulnak szakmailag is jobb teljesítménnyel - írja a Határátkelő.blog szerzője.

... négy napot feküdtem Londonban de nem is akárhol, hanem a University College Hospital egyetemi kórházban, ahol ezen idő alatt, teljesen egyértelmű tünetek alapján se diagnosztizálni, de kezelni nem sikerült egy mezei vesemedence-gyulladást. Annak ellenére sem, hogy én magam is mondtam nekik, hogy úgy gondolom, ebben szenvedek vagy vesekőben, vagy mindkettőben. Megvizsgált sebész, nőgyógyász, végül nagy nehezen egy urológus is (vesetáji fájdalmakkal feküdtem), majd csináltak egy hasi CT-t, amiről azt mondták teljesen negatív, mint ahogy az érkezés után levett labor is, ne szimuláljak. Úgyis csak morfinért jöttem be. Ez utóbbit nem mondták, de érezni lehetett. Az nem érdekes, hogy a labor az első fél órában persze, hogy nem mutat semmit.

Mikor még négy nap után is ragaszkodtam ahhoz, hogy komoly fájdalmaim vannak ellenben semmilyen morfinszármazékot nem voltam hajlandó bevenni, mert folyton hánytam, jött egy másik urológus, aki azt mondta, a CT mégsem negatív most, hogy újra megnézte, hanem kiterjedt gyulladást lát a jobb oldalon a vesében és az ureterben. Ellenben most már haza is mehetnék, mondta.

Meg is fogadtam a tanácsát, és mivel nem éreztem jól magam, vettem egy repjegyet Budapestre. Antibiotikumot egyszer adtak Londonban, amikor megérkeztem, de hogy mit, azt nem tudom, mert a zárójelentésbe (ami jóindulattal 3 sor volt) nem írták bele.

Budapesten a Szt. László kórházban hajnalban, amikor megérkeztem, a magyar ügyeletes orvosnak anamnezis és fizikális vizsgálat alapján körülbelül 3 percbe került, hogy a diagnózist felállítsa és a betegséget kezelje, megkaptam a vénás antibiotikumot, amelyre már másnapra lényegesen javult az állapotom, pár nap alatt pedig teljesen rendbe jöttem. Tapasztalatok és következtetések a teljes bejegyzésben