• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Annál is súlyosabb a gyógyszerhiány, mint ahogy látszik

Lapszemle 2019.07.31 Forrás: hvg.hu
Annál is súlyosabb a gyógyszerhiány, mint ahogy látszik

A gyógyszerhiányt nem lehet mindig előrejelezni, így valamennyi időnek el kell telnie, amíg a hatóság észleli, és tud rá reagálni.

Ezernégyszáznál több orvosság neve szerepel az éppen nem kapható pirulák hivatalos listáján, és vannak olyan hiánycikkek, amelyek még fel sem kerültek rá. Ritka betegségben szenvedők sem jutnak hozzá a gyógyszerükhöz, és csak találgatni lehet, hogy miért. Az egyik ok az lehet, hogy február óta minden gyógyszert biztonsági elemekkel, egyedi azonosítókkal, kódokkal kell ellátni. A megoldás a külföldi beszerzés lehet, ám ez nem is olyan egyszerű - írta a hvg.hu.

Gyógyszerhiányra panaszkodnak többen is a Facebookon. Olyan speciális orvosságot nem tudnak beszerezni, amelyet nem lehet másik, azonos hatóanyagú szerrel kiváltani. Azt írják, egy doboz átlagosan 20-50 napig elég, attól függően, hogy ki hány szemet szed, a patikák maximum egy doboznyit, rosszabb esetben még annyit sem tartanak raktáron. A pirulát ugyanis egyetlen, ritka, izomgyengeséggel járó autoimmun betegségre írja fel az orvos. De hiánycikk még egy vasinjekció is.

Ez a két gyógyszer nem szerepel az OGYÉI hiánylistáján. A lap kereste az OGYÉI-t, hogy megtudja, mi ennek az oka, egyelőre nem kaptak választ. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai igazgatója úgy látja, több más olyan készítmény is hiányozhat a patikákból, amely nincs rajta a listán.

Van, aki a közösségi oldalon tudni véli, hogy az új csomagolás-feliratozás az oka a gyógyszerhiánynak. Február óta az európai gyógyszer-azonosító rendszerben használt QR-kódot is fel kell tüntetni a gyógyszerek dobozain. Minden országban a saját nyelvén feliratozott dobozban, a vakok számára olvasható Braille-írással, többféle azonosító számmal, kóddal ellátva kerülhet csak forgalomba orvosság. Így szeretnék kizárni a hamisítást és az illegális beszerzést. A változás Magyarországon nagyjából 20 milliárd forintos kiadást rótt a gyógyszergyártókra, -forgalmazókra és -nagykereskedőkre.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint gyógyszerhiányról akkor beszélhetünk, ha a gyógyszerellátási lánc tagjai (gyártó, nagykereskedő, gyógyszertár) országos szinten nem tudják kielégíteni a betegek igényeit.  Az OGYÉI honlapján most 1459 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán. Ez nem azt jelenti, hogy pillanatnyilag ennyi orvosságot nem lehet kapni, a listába beleszámítanak a különböző kiszerelések, hatóanyagtartalmak és csomagolási formák is. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink