• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Annyit ér, mint magyar beteg a NER-nek

Lapszemle 2018.09.18 Forrás: hvg.hu Szerző:
Annyit ér, mint magyar beteg a NER-nek

A különválasztás virágnyelven annyit tesz: a tisztán állami legyen a szegény ellátás, magánba menjen az, aki megteheti.

Rángat, lefullad a kocsija? Cserélje le a kerekeit! Az efféle gyógymódot még az úrvezetőknek is nehezen lehetne eladni. Viszont pont olyan, mint az az ötlet, hogy az egészségügyön az segíthetne, ha a magánszolgáltató radiológiákat, laborokat is államosítanák. Amatőr megoldás lenne mindkettő. A Népszava találgatására Orbán Viktor kötcsei szavai adtak alapot, hiszen nem könnyű értelmet találni a kétféle tulajdon szétválasztásáról szóló – kiszivárogtatott – miniszterelnöki mondandóban - írta a hvg.hu.

A jelenlegi helyzet az, hogy a közvetlenül gyógyításra fordított ezermilliárd forintos egészségbiztosítási kiadás 25 százaléka profitérdekelt és non-profit cégek bevétele. Közpénzen megrendelt magánszolgáltatást nyújtanak a háziorvosok, a fogorvosok, a védőnők, a háziorvosi ügyeletek, a betegszállítók, a művesekezelést, laborvizsgálatot, képalkotó diagnosztikát kínáló cégek. Többségüknél semmi módon nem keveredik a tulajdon, így szétválasztani sincs mit. Az orvosi technológiát és az azt működtető személyzetet jellemzően a vállalkozások adják, legfeljebb az állami kórház, önkormányzat biztosítja a működéshez szükséges helyiséget, bérlőknek a műtőt. Ha ezt ingyen teszi, vagy szemet huny fontos munkatársa délutáni maszekolása fölött, magára vessen. Bizonyára kiszámolta, hogy még így is jobban jön ki, mintha maga vásárolná meg a drága technikát és működtetné is azt, vagy elveszítené működése fenntartásához szükséges szakorvosait.

Nem a „szétválasztásról” kellene tehát beszélni, hanem kiszámolni, vajon tényleg gazdaságos, olcsóbb megoldás-e vállalkozásba adni egyes szolgáltatásokat? Melyik olcsóbb, az államtól/Európai Uniótól „ingyen kapott” CT-vel, MR-rel működtetni a radiológiát, vagy az amortizáció fedezetére, a hiányszakmához illő bérekre és még némi haszonra is igényt tartó vállalkozónak adni a megbízást? De mi van, ha az előbbi nyilvánvalóan olcsóbb, ugyanakkor magánvállalkozásra kell bízni a működtetését, mert egyszerűen nincs szerződtethető munkaerő? További variációk a teljes írásban

Legolvasottabb cikkeink