• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ÁNTSZ - veszélyes lehet az átsorolás

Lapszemle Forrás: Népszava

Teljes a káosz az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetén belül.

A Népszava információi szerint eluralkodott a bizonytalanság a dolgozók között, miután kedden nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzat egy utasítása nyomán az ÁNTSZ országos intézetei már nem tartoznak a tisztiorvosi szolgálat irányítása alá, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyik helyettes államtitkára kezébe kerültek. Azóta felborult a rend a szervezeten belül, hiszen nem egyértelmű, hogy az ÁNTSZ-t is irányító Országos Tisztifőorvosi Hivatal kiadhat-e egyáltalán központi utasítást az érintett intézetek számára.

A szakminisztérium háttérintézményeként működött eddig is a többi között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint az OTH, így az ÁNTSZ is - Szócska Miklós államtitkár szakmai irányítási jogkörében. Az ÁNTSZ felügyelete alatt pedig hét regionális intézet működik, és eddig kilenc országos intézet irányítása is ide tartozott.

Október 18-án azonban a NEFMI utasítást adott ki a tárca új Szervezeti és Működési Szabályzatáról (szmsz), mely szerint az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár - más feladatai között - koordinálja a minisztérium irányítása alá tartozó, „állami feladatként meghatározott egészségügyi közszolgáltatások nyújtására kötelezett intézmények szakmai irányításával kapcsolatos feladatokat". Az e posztot betöltő Cserháti Péter közvetlen felügyelete alá kerül tehát a kilenc országos intézet, köztük például az Országos Epidemiológiai Központ - a legfőbb járványügyi szakértői szerv - vagy az Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Az OTH-nál csak a 7 regionális ÁNTSZ-intézet maradt meg.

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az országos tiszti főorvos sem kinevezési, sem költségvetési és döntési jogkörrel nem rendelkezik a legfőbb népegészségügyi intézetek felett. Csakhogy az utasítás előtt nem módosították sem az ÁNTSZ, sem pedig az országos intézetek alapító okiratát, így akár még az is előfordulhat, hogy az ezekre vonatkozó minisztériumi szmsz szabálytalan, és a NEFMI saját működésére vonatkozói új szabályaival „túlterjeszkedhetett hatáskörén".

Míg Paller Judit országos tiszti főorvos múlt pénteken - egy értekezleten - még arról beszélt, hogy tervek szerint három országos intézménnyé szervezik át az eddigi kilencet, de arról nem szólt, hogy már nem az ő, pontosabban az OTH irányítása alatt. Azt nem tudni, hogy volt-e tudomása a kormányzat lépéséről, azóta pedig szabadságon van.

Veszélyezteti az ország közegészségügyi biztonságát Falus Ferenc szerint, hogy az ÁNTSZ országos intézeteinek irányítása már nem az országos tiszti főorvos, hanem egy helyettes államtitkár kezében van. A volt országos tiszti főorvos elmondta: az új szmsz olyan mértékű bonyodalmat okozhat, hogy nem tudni, az országos tiszti főorvos fenyegető járványhelyzetben adhat-e egyáltalán utasításokat. Az ÁNTSZ ugyanis a mindenkori egészségügyi miniszter irányítása alatt működő központi államigazgatási szerv, melyet az országos tiszti főorvos teljes döntési jogkörrel vezet.