• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Anyagi gondokkal küzdenek a frontvonalban dolgozók

Lapszemle 2020.04.28 Forrás: 444.hu
Anyagi gondokkal küzdenek a frontvonalban dolgozók

Egy koronaosztályon dolgozó orvos meglátta a márciusi fizetési papírját, és elszakadt nála a cérna.

Mivel megtiltották az orvosoknak a másodállást, komoly anyagi gondokkal küzd még egy koronaosztályon dolgozó doktor is. Egyelőre semmilyen állami kompenzáció sem érkezett - mondta el az egyik nyugat-magyarországi város kórházának rezidens orvosa a 444.hu-nak.

Mi az ön területe?

Pulmonológus, tüdőgyógyász vagyok, ami azt jelenti, hogy most a koronaosztályon dolgozom. Azokkal a covidos betegekkel foglalkozom, akik nem kerültek az intenzív osztályra. Frontvonalban vagyok. 

Mennyire súlyos ott a helyzet?

Nincs sok beteg. Nincs exponenciális, sőt azt kell, hogy mondjam, lineáris emelkedés sincs a mi osztályunkon. Pedig ez a megye eléggé fertőzött. Vannak pozitívjaink, de elég kevés ment az intenzívre. Vannak gyógyultjaink, olyanok is, akik nagyon rosszul voltak. 

Most már van jó védőfelszerelésük?

Fokozott kockázatú beavatkozást végzek, ez a hörgőtükrözés, ezért kapok FFP2 maszkot. FFP3-at mi még nem láttunk. De egy hétig kell használnom egy maszkot. Hivatalosan ezeknek a maszkoknak a használati ideje nyolc óra. Rá van írva, hogy ha levetted, akkor nem használhatod újra. Szkafandert és védőszemüveget privát szereztem magamnak. 

Az osztályom Aliexpressről rendelt FFP maszkot pluszban, hogy legyen a nővéreknek. 

Akkor az túlzás, hogy ez a probléma kormányzati úton meg lett oldva?

Erős túlzás. Kifejezetten veszélyesnek tartjuk, hogy a használt szkafandereket újra és újra fel kell venni. Még ha rendszeresen le is fújjuk fertőtlenítővel.  Nem csak koronásokkal foglalkozunk. A korábbi betegeinket is visszük tovább. Velük találkoznunk kell, ami azt jelenti, hogy extra védelemre lenne szükségünk, hogy ne fertőzzük meg őket.

(...)

A veszélyhelyzet kihirdetésével párhuzamosan azonnal megtiltották, hogy az egészségügyi dolgozók másodállást vállaljanak. Én nem magánrendelek, de aki magánrendel, az most nem mehetett magánrendelni. Amiből én és a más kollégáim is élnek (az állami fizetésem mellett) az az, hogy háziorvosként ügyelek egy másik városban. Mert úgy működik ez a rendszer, hogy mindenki más városba megy, mert a külsőst megfizetik, aki helyileg ott van, azt nem fizetik meg. Aki ezt így csinálja az nagyjából megkeresi még egyszer a fizetését. Ezt most beszüntették. Volt aki bedolgozott egy másik kórházba x napokon, most ezt sem lehet. Mindenki csak a fő, állami állásában dolgozhat. Ezt az ellátás is megszenvedi, és mi is. 

Tehát egy covidos osztályon dolgozó orvos a jelenlegi helyzetben jóval kevesebb pénzhez jut, mint egy átlagos hónapban? Konkrétan megélhetési problémáik lettek?

Ez a helyzet. Akinek albérletet is kell fizetnie, annak végképp. 

Mi van azzal az 500 ezer forinttal, amit most a kormány ad az egészségügyi dolgozóknak?

Nekünk az a teóriánk, hogy ez a túlélőknek jár majd. Nem tudjuk. Semmi konkrétum nincs róla. Azt sem tudjuk, hogy nettó vagy bruttó. Volt olyan információ, hogy év végén kapjuk, volt olyan, hogy ez valójában juttatás, tehát kajajegyben vagy valami ilyesmiben kapjuk meg. Amit ehhez még hozzátennék, hogy nálunk kihirdették, hogy, aki covidos ellátásban vesz részt, az óránként 1000 forint plusz bérkiegészítést kap. Hogy nettó vagy bruttó, arról nincs szó, de ebből én még semmit nem láttam. A bérszámfejtés két hónapot csúszik. Nekem az alapfizetésem 203 000 forint nettó, most 183 ezer forintot kaptam, mert ahogy mondtam, beteg voltam március elején, ezért három napot táppénzen voltam.  Továbbiak a teljes interjúban

Legolvasottabb cikkeink