• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ápolóhiánnyal küzdenek a kórházak

Lapszemle Forrás: kapos.hu

A szakdolgozók átlagosan 80-90 ezres nyugdíj mellett vállalnak munkát.

Akár össze is omolhat az egészségügy ha elfogadja a kormány a Matolcsy csomagot - állítja az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Eszerint ugyanis nyugdíj mellett nem vállalhatnak munkát az egészségügyben dolgozók. A Kaposi Mór Oktató Kórházban ez körülbelül félszáz embert érint. Itt azonban már most több tucat betöltetlen álláshely van – írja a kapos.hu portálja.

Ha egy sebkezelésben járatos nővér eljön és akkor tud segíteni a betegnek abban, amiben egy itteni nővér nem tud - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályának egységvezető ápolója, Héra Eszter, aki van mikor vérnyomást mér, gyógyszerekért szaladgál, vagy infúziót cserél. Mindenhez azonban ő sem ért. Ezért kellene neki a segítség.

Csaknem 30 szakképzett embert vennének fel. Ők az ápolásban és a betegellátásban kapnának munkát a megújult kórházban. Olyan dolgozók felvétele indokolt, akik speciálisan képzettek. Egészségügyi végzettségük van. És örülnénk annak, ha gyakorlattal rendelkeznének – közölte a Kaposi Mór Oktató Kórház ápolási igazgatója, Vargáné Petes Gyöngyi.

Az Egészségügyi Főiskolán védőnőket, laboranalitikusokat és képalkotókat képeznek, csaknem 300 főt. A kaposvári kórházban most nem őket keresik, de a magyar fizetések miatt sokan nem is maradnak az országban.

Az elmúlt években a hivatalosan külföldön munkát vállalni szándékozó nem orvos végzettségű egészségügyi szakdolgozók száma mérsékelten de nőtt – így nyilatkozott a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja, Bethlen József.

Évente több százan hagyják el az országot. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint ez az arány tovább nőhet, ha a kormány elfogadja az új Matolcsy-csomagot, amely szerint nem vállalhatnak munkát nyugdíj mellett. Sok ápolónő dolgozik a munka mellett. Annyira kevés a bér. Ha elmennek nyugdíjba, vissza kell, hogy jöjjenek. És mégis csak magasan kvalifikált ápolókat hoznak vissza - mondta az MSZEDDSZ megyei elnöke, dr. Orbán Istvánné.

A szakdolgozók átlagosan 80-90 ezres nyugdíj mellett vállalnak munkát. A kaposvári kórházban félszázan dolgoznak nyugdíj mellett.