• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ápolónők nyolc általánossal?

Lapszemle Forrás: SZOLJON

Nem megoldás segédápolókkal, ápolási asszisztensekkel feltölteni a létszámot.

OKJ-s tanfolyamokon képezne ápolókat akár nyolc osztályt végzett tartós munkanélküliekből a kormány. A miniszterelnök főtanácsadójának elképzelése szerint velük pótolnák azokat a magasan képzett, nyelvet beszélő ápolókat, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot – olvasható a szoljon.hu portálján. A programban már akár nyolc általánost végzettek is részt vehetnek, akiket leendő munkahelyeiken, a kórházakban képeznek majd ki. A tervek szerint ezer-ötszáz ember szerez ily módon majd képesítést, mégpedig több százmillió forintos uniós támogatással.

A tervek szerint a nagyobb városok kórházaiban az ápolóasszisztenseket, a kisebb városok egészségügyi intézményeiben a házi ápolókat oktatnák. Olyan munkanélküliek részesülhetnek képzésben, akik legalább nyolc osztályt végeztek, de egy pályakezdőnél valószínűleg motiváltabbak, mert van otthoni ápolási tapasztalatuk és valóban szeretnének is dolgozni.

- Az OKJ-s képzési rendszer folyamatosan változik, átalakul. Természetesen új, egészségügyet érintő képzésekkel egészülhet ki – mondta Maroska Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója. A kórházban végzett ágy melletti munkában és járóbeteg-szakrendeléseken a tervezett képzést elvégzők – ápoló asszisztens, háziápoló – önálló szakápolási munkát nem végezhetnek, mert a kompetenciájuk jelenlegi ismereteim szerint erre nem terjed ki – fűzte hozzá az ápolási igazgató. A végzettségnek megfelelő munkaköri besorolásuk segédápolói.

Az ápolásszakma színvonalát szem előtt tartva: a minimumrendelet személyi feltételeit, csak megfelelően magasan kvalifikált, szakmai önállósággal bíró szakápolókkal lehet fenntartani. A segédápolók foglalkoztatása a betegek komfortérzetének javítása céljából a szakápolói létszám megtartása mellett lenne ideális, amennyiben ennek a megfelelő finanszírozása rendelkezésre áll – jegyezte meg a szakember.

Nem szerencsés a képzési minőségben visszalépni akkor, amikor a szakma és a betegek igénye is fokozatosan és dinamikusan nő! Ez csak növelni fogja a beteg elégedetlenséget és rontani fogja a betegbiztonságot – húzta alá Dr. Nagy Mihály, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatója.

Sokkal többet nem tudunk a tervről, mint azt ami a sajtóban is megjelent – jegyezte meg dr. Czigány Tamás, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház orvos igazgatója, aki hozzáfűzte azt is, hogy a jászberényi kórházban ilyen jellegű, nyolc általánost végzett, OKJ-s ápolókra semmiképp sincs szükség. Az általuk elvégezhető feladatokra jelenleg is megvan a megfelelő számú munkaerő az intézményben – szögezte le, hozzátéve azt is, számunkra a magasan képzett, diplomás ápolókra volna inkább szükség, az ő munkájukat sem végezheti el bárki.

Magyarországon sem OKJ-s ápolóasszisztens-, sem háziápoló-képzés nincs. Ápolási asszisztenseket képeznek ugyan, ide viszont csakis érettségizettek jelentkezhetnek – közölte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán hozzátette: tévedés az is, hogy az említett két szakmára van szüksége az egészségügynek, mivel nem ők, hanem a jól képzett, nyelvet beszélő szakdolgozók hagyják el legtöbben a pályát és/vagy az országot. Az elnök szerint ma 4-6 ezerrel több ilyen szakember kellene a betegágyak mellé, döntően a Közép-Magyarországi régióban. Nem megoldás segédápolókkal, ápolási asszisztensekkel feltölteni a létszámot, mert „bár fehér köpenyt viselnek, szakmai segítséget nem jelentenek a túlterhelt szakápolóknak" – emelte ki a MESZK elnöke.