• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Arcképes igazolvány kell a taj-kártya mellé

Lapszemle Forrás: beol.hu

Több változás is van idéntől az egészségügyben a tavaly év végén elfogadott „salátatörvény" szerint.

A biztosított köteles fizetni, ha olyan ellátást vesz igénybe, amelyre nem jogosult; a patikus egy évre visszamenőleg lekérheti, milyen gyógyszereket szedett a beteg; a taj-kártyákat pedig ezentúl szigorúbban ellenőrzik. Néhány azon változások közül, mely az egészségügyet érinti az idei évtől, az esztendő végén elfogadott „salátatörvény" szerint. Összeállításunkban az érintettek véleményét gyűjtöttük össze – írja a beol.hu portálja.

A taj-kártya jelenleg nem arcképes igazolvány, így a törvényalkotók szerint a gyakorlatban több esetben is előfordulhat, hogy több személy ugyanazon taj-kártyával veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A jövőben ezért a beteg a taj-kártyája mellett valamely arcképes, a személyazonosság igazolására alkalmas okmányát is köteles lesz bemutatni az orvosának.

A háziorvosok mindenütt ismerik a betegeiket, így nem vagyok benne biztos, hogy az egészségügy ezen szintjén feltétlenül alkalmazni kell az újítást — nyilatkozta lapunknak dr. Pálmai Tamás. A jelenlegi visszajelző rendszer kitűnően működik, így azonnal látják, hogy a beteg biztosított-e, illetve, hogy a biztosítása milyen jellegű. A nyilvántartás arról is képet ad, ha az érintett külföldön áll biztosítotti jogviszonyban. Sürgősségi esetekben azonban nyilvánvalóan nem ezt fogják vizsgálni, hiszen a beteg a legfontosabb – emelte ki a békési háziorvos, aki hozzátette azt is, természetesen a kórházakban például biztosan más helyzet is előállhat, ott jó szolgálatot tehet az új rendszer.
Hosszabb távon az lenne a legcélravezetőbb, ha egy dokumentumon, egy igazolványon lehetne tárolni a legfontosabb adatokat – jegyezte meg dr. Pálmai Tamás.

Az idei évtől a hamisított gyógyszerekkel szemben törvényi intézkedésekkel szabályozva léphetnek fel a hatóságok, s bármikor ellenőrizhetik, hogy a kereskedő nem forgalmaz-e illegális szereket.

Mindezekre Melczer Mária Ágnes úgy reagált: mindenképpen üdvözlöm a szigorítást, így jelentősen csökkenthető lesz az illegális szerek piacra kerülése. Meggyőződésem azonban, hogy a honi patikák egyikében sincs ellenőrizetlen forrásból beszerzett készítmény, a magyarországi gyógyszertárakban kapható gyógyszerek 100 %-ban biztonságosak.

A gyógyszerészkamara megyei elnöke arról a fontos módosításról is szót ejtett, miszerint április elsejétől a gyógyszerészek a beteg engedélyével megnézhetik azt, hogy az illető egy évre visszamenőleg milyen gyógyszereket váltott ki. Mint kiemelte, a patikusok így pontosabb tájékoztatást adhatnak, és ellenőrizni tudják a gyógyszerek között fennálló esetleges kölcsönhatásokat, összeférhetetlenségeket is. Arról nem is beszélve, hogy egyes gyógyszereknél a recepten csak a hatóanyag mennyisége van feltüntetve, így viszont könnyebb lesz kiválasztani a beteg számára megfelelő készítményt – tette hozzá Melczer Mária Ágnes.