• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Árulkodó blokkok a somogyi patikákból

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

A gyógyszert kiváltók úgy húsz százaléka fogadja el a felajánlott olcsóbb készítményt.

A somogyi patikákban ragaszkodnak a betegek az ismert, bevált gyógyszereikhez. Még akkor is, ha a február elsején hatályba lépő, új szabályozás szerint akár jelentős összegeket is spórolhatnak, ha az olcsóbb készítményeket választanák – olvasható a Somogyi Hírlapban.

Február elsejétől, ha a beteg marad a drágább gyógyszernél, akkor a patikusnak dokumentált módon, írásos formában kell tájékoztatnia a beteget, ha elfogadta volna az olcsóbb készítményt, azzal mennyit spórolhatott volna. Még akkor is, ha ez csupán 2 forintot jelent. Mindig a lehető legolcsóbb gyógyszert köteles felkínálni a gyógyszertár – közölte Nuszpl Árpád háziorvos. Mint mondta: a cél az, hogy nagyobb teret adjanak a generikus gyógyszerek elterjedésének, melyek tulajdonképpen egyforma gyógyszerek, de nem mindig ugyanaz a hatásuk és az áruk sem, a betegnek azonban semmi sem kötelező, szabadon eldöntheti, melyik készítményt szeretné megvásárolni.

Az árkülönbözet egyes gyógyszerek esetében a több ezret is elérheti, például a támogatottsági körből kikerült Plavix (célja a vérrögképződés megakadályozása az elmeszesedett erekben) tízezer forintos ára helyett választhatunk egy kétezer forintos, helyettesítő készítményt. A legtöbb gyógyszer esetében azonban pár száz forintos különbségről beszélhetünk, ugyanakkor egy készítménynek akár 25–30 helyettesítője is lehet. Ha az árkülönbség 100-200 forint, akkor a páciensek nem igazán kérnek helyettesítést – nyilatkozta Lábodi Fábián Szilvia, a barcsi Dráva Gyógyszertár vezetője, aki hozzáfűzte: ha azonban a különbözet eléri az 500 forintot, akkor ez már ösztönzi őket arra, hogy cseréljenek.

A somogyi patikusok szerint az árkülönbözetet mutató papír láttán négyféle reakció léphet fel: talán legközelebb, egyeztetek az orvossal, ragaszkodom a jól bevált gyógyszereimhez, vagy most és azonnal szeretném lecserélni – bár ez utóbbi igen ritka. A nagyatádi Arany Szarvas Gyógyszertárban elmondták, a pénztelenség nagyon látszik a hozzájuk betérőkön. Főleg az időseknél, akik egyszerre 4-5 gyógyszert szednek, és néha akár 10 vénnyel is érkeznek a patikába. Ha mindet kiváltják és figyelembe veszik az olcsóbb készítményeket, akár 2000 forintot is spórolhatnak, ami ösztönzőleg hat. A marcali Hársfa patikában úgy összegezték, hogy az eddigi tapasztalatok nagyon frissek. Hanyecz Imréné gyógyszerész, a patika vezetője arról számolt be: a gyógyszert kiváltók úgy húsz százaléka fogadja el a felajánlott olcsóbb készítményt. A többség ragaszkodik régi, bevált gyógyszeréhez Berzencén is.