• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ar(z)t – a gyógyító művészet

Lapszemle MA 06:21 Forrás: fogjunkössze.hu
Ar(z)t – a gyógyító művészet

Milyen megküzdési lehetőségeink vannak a kiégésig vezető önkizsákmányolás ellen?

Milyen megküzdési lehetőségeink vannak a kiégésig vezető önkizsákmányolás ellen? Kérdezhetnénk azt is, hogy hogyan szerezhetjük vissza a kontrollt magunktól – magunk felett? A művészetek rendszeres gyakorlása vagy fogyasztása fontos és hatékony fegyver lehet a kiégés megelőzésében, veti fel Dr. Németh Zsófia írásában, amely a fogjunkossze.hu-n jelent meg. 

A kiégést klasszikusan a segítő foglalkozást végzők munkahelyi ártalmaként írják le, mely a tartós mentális, fizikai és érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Következtében teljesítménycsökkenés, tehetetlenség-, inkompetencia- és (ami a leggyötrőbb) értéktelenség-érzés alakul ki. Az érintett ember kapcsolatai konfliktusossá, felszínessé válnak, személyes szükségleteit a háttérbe szorítja – és végső soron bizonyosan valamilyen egészségkárosodást szenved el.

Byung-Chul Han dél-koreai születésű svájci filozófus szerint korunk társadalmai az engedelmes és hasznos munkavállalók kitermelésében érintettek. Az ember teste és életideje a nyereségtöbblet kiszámításához elengedhetetlen mértékegységgé változott. A teljesítmény társadalma úgy gyarmatosította az életünket, hogy a kívülről érkező elvárásokat belső kényszerré változtatta. És vajon mi történik akkor, amikor az úr és a szolga egyetlen személyben egyesül? Milyen lázadás lehetséges? Lehetséges egyáltalán lázadás? A lázadás elfojtása önkizsákmányolás formájában jelenik meg, míg az egyén önként hajszolja magát a teljes kiégésig. A bennünk összpontosuló hatalom erőszaktétele már csak a testünk betegségeinek tüneteiben mutatkozhat meg.

Milyen megküzdési lehetőségeink vannak a kiégésig vezető önkizsákmányolás ellen? Kérdezhetnénk azt is, hogy hogyan szerezhetjük vissza a kontrollt magunktól – magunk felett?

Meg kell vizsgálnunk a kiégést okozó környezetet, helyzetet és annak lehetőségét, hogy azon miként lehet változtatni. A küzdelemhez támogatókat kell szereznünk; munkatársakat, barátokat, családtagokat. De sokszor nem lehet egyszerűen, belátható időn belül változtatni – miközben a gyorsvonat száguld velünk a kiégés felé. Ilyenkor – illetve ilyenkor is – más eszközöket is keresnünk kell. A sport, a pihentető alvás, a relaxáció, a mindfulness gyakorlása mind-mind segíthetnek. És az egészséges táplálkozás: az étel, amit eszünk, és a kultúra, amit falunk. A művészetek rendszeres gyakorlása vagy fogyasztása bizony fontos és hatékony fegyver a kiégés megelőzésében.