• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átfogó demográfiai programtól várnak megoldást

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A magas halálozási mutatókat a szűrőprogramok kiterjesztésével, illetve az azokon való részvétel ösztönzésével szándékoznak mérsékelni.

A halálozások enyhe csökkenése, a várható élettartam emelkedése és a születések számának lassú emelkedése biztató jel, Magyarország azonban továbbra is súlyos demográfiai válsággal küzd. A kormány ezen szeretne változtatni azzal a nagy ívű programmal, amelyet Lázár János bejelentése szerint tervbe vett a kabinet - írja a magyaridok.hu.

1981-ben még majdnem 10,8 millióan voltunk, tavaly már csak 9,8 mil­lióan. A trend egyelőre töretlen, annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az utóbbi két évtizedben csökkent a halálozások száma, a csecsemőhalandóság, nőtt a várható élettartam és ha kicsivel is, de ismét többen születnek. A demográfusok előrejelzései szerint a népesség száma összességében tovább apad – 2060-ra további mintegy 2 millióval, 7,9 millióra – mégpedig a fiatalok „rovására": a 65 éven felüliek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak. A lakosság korösszetételének ilyen arányú eltolódása óriási terhet jelent majd a nagy ellátórendszerek – a nyugdíjrendszer vagy az egészségügy – finanszírozásában. Erre pedig a szakemberek szerint egyrészt az ellátórendszerek oldaláról muszáj felkészülni – például a szakápolási otthonok kialakításával –, másrészt ahogyan csak lehet, lassítani, mérsékelni kell a demográfiai krízist.

Lázár Jánosnak a csütörtöki kormányinfón tett bejelentése szerint a kormány most eltökélte magát a változtatás mellett, mint mondta: a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő. Már rövid távon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények, illetve a népegészségügyi támogatások rendszere – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magas halálozási mutatókat a szűrőprogramok kiterjesztésével, illetve az azokon való részvétel ösztönzésével szándékoznak mérsékelni.