• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átgondolnák az idősávot a csúcsidőszakban

Lapszemle 2020.12.05 Forrás: magyarnemzet.hu
Átgondolnák az idősávot a csúcsidőszakban

Megfontolandó, hogy december 11. után fenntartsák-e az idősek idősávját, mivel csúcsidőben feszültséget szülhet a korlátozás.

Az idősek kétórás vásárlási idősávjának újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás. Már a boltos és a biztonsági őr is igazoltathatja a 65 év felettiek időszakában érkező vásárlókat, nem kell hozzá rendőr, hogy elkérjék az életkort igazoló okmányt - írja a magyarnemzet.hu.

– Várjuk a részletes szabályozást, mert a korábbiakhoz képest jelentős újdonság az érintett munkakörökben, hogy immár igazoltathatják a vásárlót a bolti alkalmazottak, illetve a biztonsági őrök akkor, ha az időseknek előírt idősávban érkezőről nem lehet ránézésre eldönteni, hogy megfelel-e a korosztályos besorolásnak. Ilyenkor korábban rendőrt kellett hívni, csak úgy volt ellenőrizhető a vevő személyes adata – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke annak kapcsán, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: a napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek vagyonőrei, biztonsági őrei, illetve a kiszolgálók is jogosultak arra, hogy az idősávban elkérjék a személyi igazolványt.

Ezt annak érdekében tehetik meg a délelőtti szakaszban, hogy megbizonyosodjanak a vásárló életkoráról, aki ha erre nem hajlandó, az őr megtagadhatja, hogy belépjen az üzletbe, az eladó pedig azt, hogy kiszolgálja. Bubenkó Csaba felidézte: a kötelező maszkviselés bevezetésekor kaptak külön jogosítványokat a kereskedők a boltok látogatóinak ellenőrzésére, s ugyan az ősz elején a vírustagadók miatt több volt a vitás helyzet, rendőr nélkül akkor még nem volt esély a hivatalos fellépésre.

– A 18. életévhez kötött trafikos vásárláskor vagy az alkohol árusításakor is fel lehet szólítani a vevőt az életkora igazolására, ez a jogkör bővült. Bízunk benne, hogy a vásárlók az esetleges ellenőrzéseket higgadtan fogadják az üzletekben ebben a két órában, és senki nem próbál visszaélni az időseknek járó kizárólagosság lehetőségével, ezért nem lesz szükség igazoltatásokra sem. Eddig nem jött jelzés ilyen esetről – jelezte Bubenkó Csaba. Ezzel együtt kitért rá: javasolják, az operatív törzs vegye fontolóra, hogy fenntartja-e december 11. után is az időseknek nyitott időszakot, mivel láthatóan bővül az ünnepek előtti látogatottság a boltokban, miközben a 65 év felettiek nem csupán ebben a napszakban járnak vásárolni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink