• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átrendezi a kormány a patikapiacot

Lapszemle Forrás: Népszava

Zavart okozhat a gyógyszerellátásban a kormány augusztus elején életbelépő rendelkezése.

A jogszabály hárommilliárd forintnyi árrést von el a gyógykészítmények nagykereskedőitől, hogy azt a patikusoknak juttassa. Vagyis a kormányzat ismét úgy nyújt támogatást, hogy a piac egyik szereplőjétől elveszi azt, amit oda ad a másiknak. A patikák jelentős hányada az Orbán-kormány eddigi intézkedései miatt került csőd közeli helyzetbe – olvasható a nepszava.hu portálján.

Jelentős mértékben átrendezi a gyógyszerpiac működését az az augusztus elejétől életbe lépő miniszteri rendelet, amely a nagykereskedők árrésének egy részét átcsoportosítja a patikák javára. Szakmai számítások szerint évi három milliárd forint körüli összeg átirányításáról van szó. Vagyis ennyivel lesz kisebb a nagykereskedők bevétele az államilag támogatott gyógyszerek forgalmazásán. Tehát a kormány ismét nem a saját zsebéből ad támogatást, hanem elveszi a piac egyik szereplőjétől, amit odaad a másiknak - állítják szakemberek.

Ez a bevételkiesés zavarokat okozhat majd a gyógyszer ellátásban – vélekedtek a hozzáértők. Eddig ugyanis a nagybani forgalmazók tárolták a gyógyszereket, a patikák jelentős hányada ugyanis olyan nagy pénzügyi gondokkal küzd, hogy nem képes készleteket fenntartani. Abban az esetben pedig, ha a haszon egy részét elvesztik a nagykereskedők, kevesebb gyógyszert tudnak majd készleten tartani. Így egy-egy termék kiszállítása tartalék hiány miatt akadozhat.

Mások szerint viszont kigazdálkodhatják a gyógyszer nagykereskedelmi cégek a évi három milliárd forintos veszteséget, ha optimalizálják a kiszállítási rendszereiket és csökkentik a patikáknak adott kedvezményeket, amelyek éves szinten hozzávetőleg tíz milliárd forintot tesznek ki. Vagyis, amit kisforgalmú patikák árrés többletként megkapnak, azt a nagyobb forgalmú gyógyszertárak veszíthetik el kedvezmény csökkenés formájában.

A nagykereskedők a gyógyszer kiszállításainak a ritkítása különösen a drága gyógykészítmények esetében jelentős gondokat okozhat. A patikák döntő hányada ugyanis az értékes gyógyszereket egyáltalán nem tart raktáron. Így betegek a gyógyszerek egy részéhez csak "előrendeléssel" juthatnak majd hozzá. Ami azt jelenti, hogy többször is fel kell keresniük a patikákat, hogy egyszer átvehessék a piruláikat – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

A mostani árrés átrendezésre azért van szükség – állítják szakemberek – mert a Széll Kálmán terv 5-6 milliárd forintot von el a patikusoktól. Amíg tavaly a gyógyszertárak még éves szinten mintegy 50 milliárd forint értékben adtak el közfinanszírozott gyógyszereket, addig a kormány megszorító intézkedései miatt idén csupán 44-45 milliárd forint bevételre számíthatnak ebből a termékkörből a patikák. Vagyis akkora forgalomkiesésről van szó, hogy az árrés "átirányítás" csak megzavarja a piac működését, de nem menti meg a forráshiánnyal küzdő vállalkozásokat.

Az utóbbi években folyamatosan romlik a patikák jövedelmezősége – hangsúlyozták szakmai körökben. Az ilyen vállalkozások negyede veszteségesen működik, és több száz olyan gyógyszertár van, amelyik már saját tőkéjét is felélte. Az Orbán-kormányzat intézkedései következtében pedig a gyógyszertárak árrés-bevételei a támogatott gyógyszerkörben az első negyedévben mintegy 10%-kal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévtől pedig az áprilisi árcsökkentő lépések következtében további 7-8%-os árrés-csökkenés várható.

A patikusok ugyan folyamatosan kérik a Fidesz-kabinettől, hogy ne lehetetlenítse el a gyógyszertárak működését. Azon azonban meglepődött a szakma, hogy a kormány nem "külső" forrásból, hanem az ágazat nagykereskedelmi szektorának a megrövidítéséből teremt fedezet kis gyógyszertárak megsegítéséhez – jegyezték meg a szakértők.