• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Áttörés a rákkezelésben, amely mindent meg fog változtatni

Lapszemle MA 04:51 Forrás: Magyar Hírlap
Áttörés a rákkezelésben, amely mindent meg fog változtatni

India olyan új technológiákat használ, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás a rákkezelés átalakítására.

Az onkológia az orvostudomány egyik legnagyobb kihívást jelentő területe. A rák elleni küzdelemhez folyamatosan új megoldásokat kell keresni. A tudomány és a technológia legújabb eredményei azonban új távlatokat nyitnak az emberiség előtt e betegség kezelésében – idézi a magyarhirlap.hu az RBC-Ukrajnát, amely a Világgazdasági Fórum honlapjára hivatkozott.

Személyre szabott rák elleni vakcinák

Angliában az NHS több ezer rákos betege hamarosan hozzáférhet egy új vakcina kísérleteihez. Ennek célja, hogy felkészítse az immunrendszert a rákos sejtek megtámadására és csökkentse a kiújulás kockázatát. Emellett várhatóan kevesebb mellékhatással jár, mint a hagyományos kemoterápia. Harminc kórház csatlakozott a Cancer Vaccine Launch Pad nevű szervezethez, amely betegeket toboroz a jövőbeli vizsgálatokhoz, és ugyanazt az mRNS-technológiát használja, amelyet a jelenlegi Covid–19 vakcináknál is alkalmaznak.

Az Egyesült Királyságból, Németországból, Belgiumból, Spanyolországból és Svédországból több mint 200 beteg kap majd legfeljebb 15 adag személyre szabott vakcinát, és a kísérlet várhatóan 2027-re fejeződik be.

A teszt 18 ráktípus korai stádiumban történő felismerését teszi lehetővé

Amerikai kutatók olyan tesztet fejlesztettek ki, amely állításuk szerint 18 ráktípust képes korai stádiumban kimutatni. A Novelna teszt a hagyományos invazív és drága módszerek helyett a páciens vérfehérjéjének elemzésével működik.

Egy 440 olyan emberen végzett szűrővizsgálat során, akiknél már diagnosztizálták a rákot, a teszt a férfiaknál az első stádiumú rákos megbetegedések 93 százalékát, a nőknél pedig 84 százalékát azonosította helyesen. A kutatók úgy vélik, hogy az eredmények „megnyitják az utat egy költséghatékony, nagy pontosságú, többcsatornás szűrővizsgálat előtt, amely a lakosság egészére kiterjedően alkalmazható”.

Ez azonban csak a kezdet. Ilyen kis szűrési minta és a társbetegségekre vonatkozó információk hiányában a teszt jelenleg inkább „kiindulópont a rák korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatok új generációjának kifejlesztéséhez”.

Hétperces rákkezelés

Az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a világon elsőként fog olyan rákkezelő injekciót alkalmazni, amely mindössze hét percet vesz igénybe, ahelyett, hogy jelenleg akár egy órát is igénybe vesz ugyanannak a gyógyszernek az intravénás beadása. Ez nemcsak a betegek számára gyorsítja fel a kezelési folyamatot, hanem az egészségügyi szakemberek számára is időt szabadít fel. A gyógyszer többek között a tüdő- és mellrákot kezeli, és a várakozások szerint a jelenleg intravénásan kapott 3600 angliai NHS-páciens többsége most átáll az injekcióra.

Precíziós onkológia

A precíziós onkológia „a legjobb új fegyver a rák legyőzésére” – mondta Csicsen Wang, a Genetron Health vezérigazgatója. Ez magában foglalja a rákos daganatok genetikai felépítésének és molekuláris jellemzőinek tanulmányozását az egyes betegeknél.

A precíziós onkológiai megközelítés azonosítja a sejtekben bekövetkező változásokat, amelyek a rák növekedését és terjedését okozhatják. Ezután személyre szabott kezelések fejleszthetők ki.

A 100 000 Genom projekt, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kezdeményezése, több mint 13 000 brit rákos betegtől származó daganatmintát vizsgált meg, és sikeresen integrálta a genomikai adatokat a hatékony kezelések jobb azonosítása érdekében.

Mivel a precíziós rákkezelés célzott – ellentétben az általános kezelésekkel, például a kemoterápiával –, ez az egészséges sejtek kisebb károsodását és ennek következtében kevesebb mellékhatást jelenthet.

A mesterséges intelligencia harcol a rák ellen

India olyan új technológiákat használ, mint a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás a rákkezelés átalakítására. Az AI-alapú kockázati profilalkotás például segíthet a gyakori rákos megbetegedések, például a mellrák szűrésében, ami korai diagnózishoz vezethet. A mesterséges intelligencia technológiát a röntgenfelvételek elemzésére is lehet használni, hogy olyan helyeken is fel lehessen fedezni a rákot, ahol a képalkotó szakemberek nem feltétlenül állnak rendelkezésre. Ez két olyan beavatkozás a 18 közül, amelyet a Negyedik Ipari Forradalom Indiai Központja fel kíván gyorsítani a rákkezelésben.

További részletek a cikkben.