• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Áttörés még nincs, változás van

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Jelentős eredménynek nevezte a szakorvosok elnöke az eddigi intézkedéseket, ám közölte, a hálapénz még mérgezi a rendszert.

Ismét felmérést készítene Dénes Tamás a hálapénzről, hogy kiderüljön, hogyan változott az emberek, orvosok hozzáállása a jelenséghez az elmúlt években. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke jelezte ugyanakkor, hogy az elmúlt évek intézkedései okán már egyre kellemetlenebb elfogadni a paraszolvenciát az egészségügyben – írja a magyarhirlap.hu portálja.

Az elmúlt hat évben sok minden változott az egészségügyben, de áttörés még mindig nem történt – nyilatkozta Dénes Tamás volt rezidenselnök, egyebek mellett az ágazati béremelésekre célozva. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke annak apropóján nyilatkozott, hogy a szervezet felháborítónak nevezte azt a közelmúltban napvilágot látott esetet, amely szerint jogerősen elítéltek egy orvost tízrendbeli üzletszerű vesztegetés vádjával, és kirótták rá a bíróság által méltányosnak ítélt büntetést, ám foglalkozásától nem tiltották el, mivel „pótolhatatlan". Ennek kapcsán világítottak rá az ágazatot szerintük még mindig jellemző két markáns problémára, a hálapénz negatív hatásaira és az orvoshiányra.

Az ítélet indoklása két fontos dolgot üzen a társadalomnak – fogalmazott az elnök –, egyrészt, annyira kevés az orvos, hogy a „bűnös" kollégákat sem lehet eltiltani, másrészt, hogy a hálapénz annyira tönkretette a szakképzést, hogy nincs más, aki pótoljon, egy, a betegeit kizsákmányoló és megalázó orvost sem. Dénes Tamás a paraszolvencia kapcsán elmondta, megismétlik a közeljövőben azt a 2013-ban végzett felmérést, amely kimutatta, a betegek két okból adják az orvosnak a hálapénzt: egyrészt félelemből, másrészt pluszszolgáltatás vásárlása céljából. Jelezte, ezt a két okot kell semlegesíteni ahhoz, hogy megtisztuljon a rendszer.

„Meg kell mutatni, hogy jól gyógyítunk, a kórházakban minőségi és megfelelő ellátást kapnak a betegek, amihez minőségi mutatókra és a betegek számára is érthető, értelmezhető adatokra van szükség. Másrészt lehetővé kell tenni, hogy aki többet és jobban dolgozik, azt a rendszer jobban becsülje. Emellett teret kell adni a saját orvosválasztás lehetőségének is" – fogalmazott a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Dénes Tamás közölte, mind az orvoshiányra, mind a hálapénzkérdésre választ adhat az általuk kidolgozás alatt álló „finanszírozási háromszög", amely a fix alapbér mellett (az alapjövedelem minimum nyolcvan százaléka) nyújtana egy tíz-húsz százalékos, teljesítményalapú többletet, illetve tételesen jutalmazná például azokat az orvosokat is, akik jelenleg „kezdő kollégák kezét fogják a műtétek közben". Meglátása szerint ugyanis, azon tapasztalt, idősebb orvosok, akik nem hivatalos oktatók, de részt vesznek az oktatásban, jelenleg semmilyen megbecsülést nem kapnak azért a pluszmunkáért és kockázatért, amit például egy műtéti asszisztencia jelent.