• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Áttörés várható az ALS ellen, már vakcinán dolgoznak

Lapszemle 2024.05.18 Forrás: tudas.hu
Áttörés várható az ALS ellen, már vakcinán dolgoznak

Kutatások, amelyek tíz éven belül akár gyógyíthatóvá, de legalábbis lassíthatóvá tehetik az ALS leggyakoribb változatát.

Az egyik legrettegettebb betegség az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS), melyről mostanában az ugyanebben szenvedő Karsai Dániel harcai kapcsán hallhattunk. Az eddig gyógyíthatatlan kór ellen most folyó uniós kutatások ugyanakkor olyan reményekkel kecsegtetnek, amelyek tíz éven belül akár gyógyíthatóvá, de legalábbis lassíthatóvá tehetik az ALS leggyakoribb változatát. A Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja egyebek mellett vakcináról adott hírt - írja a tudas.hu.

Az eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dániel gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegsége, az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) valóban szörnyű betegség, mely gyakran görcsökkel, rángásokkal, egy kar, vagy láb gyengeségével kezdődik, majd gyorsan az összes izmot eléri. Az ALS leggyakrabban a 40 és 70 év közötti embereket érinti, és világszerte évente 100 000 emberből körülbelül két esetben diagnosztizálják a betegséget.

Génmutáció okozza a mérgező fehérjéket

Az először 1869-ben azonosított ALS-t a gerincvelőben és az agyban található idegsejtek fokozatos degenerációja jellemzi. A rettenetes kórból még senkit sem sikerült meggyógyítani, és a betegek várható élettartama általában csak kettő-öt év, ami sokkal rosszabb kilátás, mint a legtöbb rákos megbetegedésé. A jelenleg alkalmazott gyógyszerek csak néhány hónappal képesek meghosszabbítani az életet.

Ezért is roppant nagy jelentőségű az az uniós kutatási projekt, mely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az ALS leggyakoribb genetikai változata elleni vakcina kifejlesztése. A két éve kezdődött GA-VAX nevű projektet, amely 2025-ig tart a Német Neurodegeneratív Betegségek Központjában (DZNE) koordinálják és egy holland vakcinafejlesztő és -gyártó cég, az Intravacc is részt vesz benne. A munka kiindulópontja az a 2011-es amerikai felfedezés volt, amely a C9orf72 nevű génben egy ritka génmutációt talált. Ez az ALS egy olyan formáját váltja ki, amelyet ma C9-ALS néven ismerünk.

További részletek a cikkben.