• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új nagyértékű diagnosztikai eszközök a pécsi képalkotó klinikán

Regionális hírek 2024.05.17 Forrás: Weborvos
Új nagyértékű diagnosztikai eszközök a pécsi képalkotó klinikán

A PTE KK Orvosi Képalkotó Klinikájának új diagnosztikai készülékeit pénteken délután adták át ünnepélyes keretek között.

Multifunkciós mammográfiás- és röntgenkészülékkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Orvosi Képalkotó Klinikája. A két eszköz összesen mintegy 290 millió forintba került, amit az egyetemet fenntartó alapítvány finanszírozott - tudatta közleményben az egyetem.

A PTE KK Orvosi Képalkotó Klinikájának új diagnosztikai készülékeit pénteken délután adták át ünnepélyes keretek között. Az eseményen köszöntőt mondott Hoppál Péter kormánybiztos, Bódis József, a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és Tóth Arnold, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amivel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik. Mintegy 120 millió forint értékben szerezte be a Klinikai Központ azt a korszerű, multifunkciós röntgenátvilágító berendezést, ami 2024 tavaszától biztosítja a betegek kórképeinek magas szintű diagnosztikáját.

Az új berendezés egyaránt képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére is. A multifunkciós készülék képes a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére, ezzel segítve a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezelésének tervezését. Átvilágító üzemmódban a készülék a szervezetben zajló folyamatok dinamikus, valós időben történő megjelenítésére is alkalmas. E vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. A készülékkel évente mintegy 15 000 beteget fognak vizsgálni a szakemberek.

A másik, most beszerzett eszköz egy közel 170 millió forint értékű korszerű, multifunkciós mammográfiás berendezés. Az új készülék egyaránt képes hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére. A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé. Ezzel csökkentheti a felesleges betegvisszahívások számát, és könnyítheti az esetleges rosszindulatú eltérések minél koraibb felfedezését. Az emlőben sok esetben előforduló, ultrahang vizsgálattal nem látható mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában is kiemelten fontos szerepe van a most beszerzett modern berendezésnek. Az ilyen típusú meszesedések egy része daganatmegelőző állapotot jelezhet. A készülék az ilyen típusú eltérések esetében mintavételezésre is alkalmas.

Az új eszközpark lehetőséget biztosít arra, hogy az érintett hölgyek diagnosztikája és a terápiás terv felállítása a régióban még hatékonyabban és gördülékenyebb módon történhessen.  Fotó: Csortos Szabolcs (PTE)