• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Áttörést hozhat a rákszűrésben a magyar kutatók módszere

Lapszemle 2020.10.26 Forrás: femina.hu
Áttörést hozhat a rákszűrésben a magyar kutatók módszere

A pályázat eredményeként a szoftvert az Egyesült Királyságban három év alatt 15 emlőszűrő állomáson fogják telepíteni.

Magyar radiológusok és mesterségesintelligencia-szakemberek is dolgoznak abban a csapatban, amely ez év szeptemberében elnyerte a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS most első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care, azaz Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban díját - írta a femina.hu. A pályázat eredményét Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be. A kiemelt díjazottak között van a dr. Kecskeméthy Péter által alapított Kheiron. A támogatás a Kheiron mammográfiai vizsgálatokra fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló emlődiagnosztikai mammográfiai szoftvere, a Mia bevezetését fogja segíteni az Egyesült Királyság 15 szűrőközpontjában, illetve kórházában.

A Mia a hazai emlőszűrésben kötelező radiológiai munkamenetbe is jól illeszkedhet, ezért az alapítók célja, hogy a módszer minél hamarabb elérhetővé váljon az itthoni egészségügyi ellátórendszerben is. A hírnek még nagyobb aktualitást kölcsönöz, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja - írták.

Nyolcból egy nő küzd a mellrák kialakulásával élete során, miközben Európában is egyre súlyosbodó hiány van a mammográfiai képek kiértékeléséhez szükséges speciális tudással rendelkező radiológusokból. Ennek hátrányos következményeit a páciensek és orvosok egyaránt elszenvedik Magyarországon is: hosszú a vizsgálattól a lelet kézhezvételéig - idegőrlő bizonytalanságban - eltelt idő, vagy előfordul, hogy az európai ajánlásnak megfelelően előírt kétéves szűrési periódus kitolódik, ezért a nőknek többet kell várni a mammográfiai vizsgálatra, amely időt az aktuális egészségügyi helyzet miatti kényszerű szünetek még tovább növelhetik.

- Alapesetben egy emlőszűrést végző radiológusnak akár 280 képet is át kell nézni egy óra alatt úgy, hogy igen apró elváltozásokat is biztonsággal azonosítson. Ráadásul Európában kötelező a kettős leolvasás, ami még tovább terheli a szakértőket. Körülbelül a nők huszada esetén fordul elő, hogy kiegészítő képalkotó vizsgálatot, esetleg biopsziát végeznek. A visszahívások számát és a várakozási időt is minél alacsonyabban kell tartani - lelki és anyagi okokból is -, ebben segíthet a Mia - mondja dr. Kárpáti Edit radiológus, a Mia-t fejlesztő csapat orvos-szakértője, aki korábban több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, valamint a magyar egészségügyi igazgatásban és brit intézményekben is dolgozott.

A Mia több millió páciens mammográfiai képi adatait modellezi matematikailag, és ezekből folyamatosan tanulva képes észrevenni a rákgyanús elváltozást. Az emberi befogadóképességet meghaladó mennyiségű adatot képes átlátni, valamint olyan vizuális eltérést is észrevehet, amiben az emberi szem gyengébben teljesít. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink