• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Áttörést hozhat a rákszűrésben a magyar kutatók módszere

Lapszemle 2020.10.26 Forrás: femina.hu
Áttörést hozhat a rákszűrésben a magyar kutatók módszere

A pályázat eredményeként a szoftvert az Egyesült Királyságban három év alatt 15 emlőszűrő állomáson fogják telepíteni.

Magyar radiológusok és mesterségesintelligencia-szakemberek is dolgoznak abban a csapatban, amely ez év szeptemberében elnyerte a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS most első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care, azaz Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban díját - írta a femina.hu. A pályázat eredményét Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be. A kiemelt díjazottak között van a dr. Kecskeméthy Péter által alapított Kheiron. A támogatás a Kheiron mammográfiai vizsgálatokra fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló emlődiagnosztikai mammográfiai szoftvere, a Mia bevezetését fogja segíteni az Egyesült Királyság 15 szűrőközpontjában, illetve kórházában.

A Mia a hazai emlőszűrésben kötelező radiológiai munkamenetbe is jól illeszkedhet, ezért az alapítók célja, hogy a módszer minél hamarabb elérhetővé váljon az itthoni egészségügyi ellátórendszerben is. A hírnek még nagyobb aktualitást kölcsönöz, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja - írták.

Nyolcból egy nő küzd a mellrák kialakulásával élete során, miközben Európában is egyre súlyosbodó hiány van a mammográfiai képek kiértékeléséhez szükséges speciális tudással rendelkező radiológusokból. Ennek hátrányos következményeit a páciensek és orvosok egyaránt elszenvedik Magyarországon is: hosszú a vizsgálattól a lelet kézhezvételéig - idegőrlő bizonytalanságban - eltelt idő, vagy előfordul, hogy az európai ajánlásnak megfelelően előírt kétéves szűrési periódus kitolódik, ezért a nőknek többet kell várni a mammográfiai vizsgálatra, amely időt az aktuális egészségügyi helyzet miatti kényszerű szünetek még tovább növelhetik.

- Alapesetben egy emlőszűrést végző radiológusnak akár 280 képet is át kell nézni egy óra alatt úgy, hogy igen apró elváltozásokat is biztonsággal azonosítson. Ráadásul Európában kötelező a kettős leolvasás, ami még tovább terheli a szakértőket. Körülbelül a nők huszada esetén fordul elő, hogy kiegészítő képalkotó vizsgálatot, esetleg biopsziát végeznek. A visszahívások számát és a várakozási időt is minél alacsonyabban kell tartani - lelki és anyagi okokból is -, ebben segíthet a Mia - mondja dr. Kárpáti Edit radiológus, a Mia-t fejlesztő csapat orvos-szakértője, aki korábban több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, valamint a magyar egészségügyi igazgatásban és brit intézményekben is dolgozott.

A Mia több millió páciens mammográfiai képi adatait modellezi matematikailag, és ezekből folyamatosan tanulva képes észrevenni a rákgyanús elváltozást. Az emberi befogadóképességet meghaladó mennyiségű adatot képes átlátni, valamint olyan vizuális eltérést is észrevehet, amiben az emberi szem gyengébben teljesít. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink