• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az a bizonyos ötvenmilliárd

Lapszemle 2020.02.27 Forrás: Népszava
Az a bizonyos ötvenmilliárd

A betegségek és a problémák nem a szuperkórház kapujában jelentkeznek, és nem is kizárólag reggel 8 és délután 2 között.

Volt az a bizonyos ötven milliárd, amire az új főpolgármester ígéretet kapott a kormánytól, hogy megkapja a főváros az egyik legfontosabb kampányígéret teljesítéséhez, a budapesti betegellátás színvonalának javításához. Ne firtassuk, hogy miféle alku része ez a fejlesztési pénz. A kormány és Budapest közötti ide-oda cash flow annyira igazságtalan, hogy a fővárosnak nem nagyon lehet ereje erkölcsi-politikai megfontolásokra, írja a Népszavában dr. Haskó László orvos.

Karácsony Gergely induló programja az volt, hogy a populista, sportcélú költekezés helyett a kétségbeejtően rossz egészségügyi szolgáltatásokon javítson. Ez úgy lett jelmondat, hogy stadion helyett kórházat kell építeni. A kerületi kampányok során (az egyikben én is aktívkodtam) vált a főpolgármester jelölt számára „kézzel foghatóvá” a teendő, miszerint nemcsak új szolgáltatásokat kell teremteni, hanem azokat könnyen elérhetővé kell tenni. Például úgy, hogy az intézmények nyitvatartásával igazodik a hálózat ahhoz a tényhez, hogy a betegségek és a problémák nem a szuperkórház kapujában jelentkeznek, és nem is kizárólag reggel 8 és délután 2 között.

Ezért kerültek előtérbe a régi kerületi szakrendelők, amelyek a legkisebb költséggel készíthetők elő ezekre a feladatokra. Az új szolgáltatásnak jelképe a modern képalkotó diagnosztika, élen a CT-vel és az MR-rel. Szakmai pontossággal az új facilitás két intézménnyel írható le: az egyik az állandó sürgősségi ügyelet, amelynek feladata a kórházi ellátásra nem szoruló betegek és balesetet szenvedők definitív ellátása, illetve a kórházi beavatkozást igénylő esetek azonnali és pontos (CT és MR) diagnosztizálása. Ez nyilvánvalóan csökkenti a „nagy” sürgősségi osztályok fölösleges terhelését és segíti valódi feladataik teljesítését.

A másik új intézmény, amely a budapestiek kellemetlenségeit csökkentené, és a szakmailag szintén indokolatlanul túlterhelt (és sajnálatosan elhanyagolt) szuper és közkórházak működőképességét visszaadná, az a járóbeteg-sebészet (day case surgery, rosszmagyarul: egynapos sebészet).

 

...

Karácsony Gergelynek van (vagy inkább volt) koncepciója, azonban nem sikerült ezt fővárosivá tenni. Lényegében egészségügyi stábot sem alakított ki, igaz, nem nagyon válogathatott: vagy ősrégi káderek, vagy nyeretlen kétévesek, a „támogató” pártok kielégítése érdekében.

 

Legolvasottabb cikkeink