• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az a bizonyos ötvenmilliárd

Lapszemle 2020.02.27 Forrás: Népszava
Az a bizonyos ötvenmilliárd

A betegségek és a problémák nem a szuperkórház kapujában jelentkeznek, és nem is kizárólag reggel 8 és délután 2 között.

Volt az a bizonyos ötven milliárd, amire az új főpolgármester ígéretet kapott a kormánytól, hogy megkapja a főváros az egyik legfontosabb kampányígéret teljesítéséhez, a budapesti betegellátás színvonalának javításához. Ne firtassuk, hogy miféle alku része ez a fejlesztési pénz. A kormány és Budapest közötti ide-oda cash flow annyira igazságtalan, hogy a fővárosnak nem nagyon lehet ereje erkölcsi-politikai megfontolásokra, írja a Népszavában dr. Haskó László orvos.

Karácsony Gergely induló programja az volt, hogy a populista, sportcélú költekezés helyett a kétségbeejtően rossz egészségügyi szolgáltatásokon javítson. Ez úgy lett jelmondat, hogy stadion helyett kórházat kell építeni. A kerületi kampányok során (az egyikben én is aktívkodtam) vált a főpolgármester jelölt számára „kézzel foghatóvá” a teendő, miszerint nemcsak új szolgáltatásokat kell teremteni, hanem azokat könnyen elérhetővé kell tenni. Például úgy, hogy az intézmények nyitvatartásával igazodik a hálózat ahhoz a tényhez, hogy a betegségek és a problémák nem a szuperkórház kapujában jelentkeznek, és nem is kizárólag reggel 8 és délután 2 között.

Ezért kerültek előtérbe a régi kerületi szakrendelők, amelyek a legkisebb költséggel készíthetők elő ezekre a feladatokra. Az új szolgáltatásnak jelképe a modern képalkotó diagnosztika, élen a CT-vel és az MR-rel. Szakmai pontossággal az új facilitás két intézménnyel írható le: az egyik az állandó sürgősségi ügyelet, amelynek feladata a kórházi ellátásra nem szoruló betegek és balesetet szenvedők definitív ellátása, illetve a kórházi beavatkozást igénylő esetek azonnali és pontos (CT és MR) diagnosztizálása. Ez nyilvánvalóan csökkenti a „nagy” sürgősségi osztályok fölösleges terhelését és segíti valódi feladataik teljesítését.

A másik új intézmény, amely a budapestiek kellemetlenségeit csökkentené, és a szakmailag szintén indokolatlanul túlterhelt (és sajnálatosan elhanyagolt) szuper és közkórházak működőképességét visszaadná, az a járóbeteg-sebészet (day case surgery, rosszmagyarul: egynapos sebészet).

 

...

Karácsony Gergelynek van (vagy inkább volt) koncepciója, azonban nem sikerült ezt fővárosivá tenni. Lényegében egészségügyi stábot sem alakított ki, igaz, nem nagyon válogathatott: vagy ősrégi káderek, vagy nyeretlen kétévesek, a „támogató” pártok kielégítése érdekében.

 

Legolvasottabb cikkeink