• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az abortusztabletta mellékhatása: megfélemlített igazgatók

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Rácz Jenő megfogadta Szócska tanácsát: a kérdésben nem célszerű politikai erőtérbe lépniük.

Miközben szerdán nyílt politikai vitává fordult az abortusztabletta magyarországi története, a szakma megfélemlítettnek tűnik, hiszen mélyen hallgat. Az érintett orvosok azért nem beszélnek, mert a frissen államosított kórházakban épp most zajlik az igazgatói pályázatok elbírálása, és senki sem szeretné nyílt konfrontációval kezdeni a próbaidejét - olvasható a nol.hu portálon.

A szaktárca egész egyszerűen nem hajlandó megnevezni, hogy mely adatok és milyen súlyú szakmai vélemények alapján fordult szembe a WHO és a magyarországi szülészek jól dokumentálható álláspontjával.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is csak annyit mondott a Népszabadságnak: Szócska Miklós, az annak idején a kereszténydemokraták által jelölt egészségügyi államtitkár hétfőn a parlamentben meglehetősen egyértelműen fogalmazott a gyógyszer használhatóságát illetően, és – idézzük – „nem célszerű a gyógyító intézményeknek egy vita politikai erőterébe belépni".

rra a felvetésre, hogy mint kiderült, az érvényben lévő szakmai protokoll legitimálja a terhesség megszakításának tablettás módját is, tehát az államtitkár kijelentésén kívül nincs semmilyen jogalapja annak, hogy ne alkalmazzák a tablettát, Rácz Jenő mindössze azt válaszolta: mindez természetesen lehetséges. Ennek ellenére, ha a kórházában dolgozó nőgyógyászok közül bárki is alkalmazni szeretné az abortusztablettát, úgy azt kérné tőle, hogy amíg ebben a kérdésben a politikai vita nem tisztázódik, ne változtasson senki az eddigi gyakorlaton.

A kórházszövetség elnökéhez hasonlóan más kórházigazgatók is úgy nyilatkoztak, hogy mindaddig, amíg a tabletta körüli politikai vihar el nem csendesedik, kísérletet sem tesznek a szer beszerzésére.

Ugyanakkor csak névtelenül nyilatkozó nőgyógyászok azt is elmondták: a tablettát ma is alkalmazzák jó néhány hazai kórházban. Volt olyan orvos is, aki azt mondta: az érintettre bízza a döntést, hogy a terhesség megszakításának mely formáját választja, de ő maga a gyógyszert ajánlja, mert azzal mindössze egyetlen napot kell az intézményben tölteni, és nem fordul elő műtéti fertőzés.

– Ha már abortuszra kerül sor, akkor a nő számára a lehető legkevésbé káros eljárást kell alkalmazni, és ha van ilyen módszer, akkor nem szabad megtagadni a hozzáférhetőségét – nyilatkozta lapunknak Kovács József orvos-bioetikus. A szakember szerint a most zajló vitában két kérdés keveredik: az egyik, hogy legyen-e abortusz. Ebben a kérdésben szinte egyetlen országban sincs konszenzus. Teljesen más kérdés, ha engedélyezett abortuszra kerül sor, mert akkor azt úgy kell elvégezni, hogy a lehető legkisebb károsodást okozza a nő számára. Ebben a második kérdésben viszont teljes a szakmai egyetértés.

Legolvasottabb cikkeink