• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

"Az ágykiürítéssel senki az országban nem került veszélybe"

Lapszemle 2020.06.17 Forrás: atv.hu

A kardiológiai intézet vezetője szerint, aki felelősséggel számolt a betegséggel, jogosan gondolhatta, hogy az ágyakat ki kell üríteni.

Sürgősségi beavatkozások sehol nem maradtak el az országban, a kórházi ágyak kiürítése pedig felelős lépés volt – erről beszélt Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet igazgatója a Spirit FM Spirit Show című műsorában, amelyet az atv.hu idéz.. Hozzátette azt is, hogy kórházigazgatóként egyetlen olyan utasítást nem kapott, amely arról szólt volna, hogy egy betegét haza kell küldje.

Andréka Péter az adásban hangsúlyozta, hogy bár az intézet teljes ellátórendszere átalakult a koronavírus-járvány miatt, de a bevezetett intézkedések mind azt szolgálták, hogy a betegek biztonságban érezzék magukat. Amellett, hogy bizony az úgynevezett reguláris kontrollra érkező betegek időpontjait későbbre sorolták, a sürgősségi betegellátás végig biztosított volt. Ugyanakkor elmondta, hogy a betegeikkel telefonon tartották a kapcsolatot, és ha kellett, akkor azonnal behívták.

„Kijelenteni, hogy sok elhalasztott beavatkozás volt – ez így nem helyes" – fogalmazott a műsorban Andréka Péter, hozzátéve, hogy a sürgősségi beavatkozások azok soha, sehol nem maradtak el az ország területén. „Nem is maradhattak el – orvosok vagyunk, ez egy nagyon fontos szakmai kérdés", ráadásul, mint mondta az egészségügyi felső vezetés is kifejezetten tiltotta ezt.

Ami a többi beavatkozást illeti, a kórházigazgató összefoglalta, hogy a választott időben történő beavatkozásokat kettéválasztották. Azok, amelyek elhalasztása a beteg egészségének romlásával járt volna, nem maradtak el. Az olyan beavatkozásokat viszont, amelyekről tudták szakmai szemmel, hogy bizonyítottan nem járt a beteg állapotának romlásával, későbbre halasztódtak.

A kórházi ágyak kiürítéséről

A kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatban Andréka Péter megjegyezte, hogy felelősség nélkül beszélni bárhol – nagyon egyszerű. Elmondta, hogy nagyon komoly betegségről van szó, amelyen ő maga is átesett. És szakemberként látva, hogy mi történt Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban vagy az Egyesült Államokban, szerinte jogosan gondolhatta azt a kormány és az egészségügyi felső vezetés, hogy ez Magyarországot is komolyan érintheti. Úgy látja, hogy mindig az a helyes, ha a legrosszabbra készülünk fel. „Aki felelősséggel számolt a betegséggel, teljesen jogosan gondolhatta azt, hogy az ágyakat ki kellett üríteni" – fogalmazott Andréka, hozzátéve, azzal, hogy az ágyak bizonyos százalékát ki kellett üríteni, senki az országban nem került veszélybe. "Az akut ellátásról tudjuk, hogy azzal nem volt gond. A járványügyi helyzet első pillanatától kezdve mostanáig fennakadás nélkül működött."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink