• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az alapellátás az orvosi rendelőben zajlik

Lapszemle 2018.06.06 Forrás: heol.hu
Az alapellátás az orvosi rendelőben zajlik

Vannak indokolt kérések, de ha kényelmi okból hívják ki a háziorvost, a sürgősebb esettől vonhatják el a figyelmet.

Akadnak olyan betegek, akik – bár állapotuk nem indokolja – házhoz hívják ki orvosukat, pusztán kényelmi szempontok miatt. A háziorvos ilyen esetekben megfelelő díjtételezéssel akár pénzt is kérhet a kiszállásáért. A heol.hu által  megkérdezettek szerint azonban inkább le kell szoktatni erről az embereket.

Sokszor telefonon keresztül el sem lehet dönteni, hogy kényelmi szempontok miatt, vagy valóban indokolt esetekben kérik a kiszállást a páciensek – fogalmazott dr. Horváth Gábor. Az egri háziorvos lapunk érdeklődésére kifejtette, az ilyen helyzetek állandó vívódást jelenthetnek. Példaként arról szólt, ha szédülés miatt hívják, nem biztos, hogy nem áll komolyabb betegség annak hátterében.

– Látatlanul nem lehet eldönteni, hogy esetleg súlyosabb esetről van szó, vagy csak nem volt kedve besétálni a páciensnek a rendelőbe – magyarázta. Hozzátette, vannak, akik valóban az utóbbi kategóriába tartoznak. Ilyenkor fontosnak tartja, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az érintettek, hiszen ebben a helyzetben a sürgősebb esetektől vonják el az időt és az energiát. Szavai szerint – bár akadtak már fiatalok is –, általában az ötven év fölöttiek élnek a lehetőséggel, s kérik kényelmi szempontok miatt házhoz a vizsgálatot. Hozzáfűzi, pontosan meg van határozva, mely kórképek tartoznak a sürgős esetek kategóriájába, ugyanakkor az idősebbek már mozgásszervi betegség miatt is kérik a kiszállást. Ugyanakkor kényelmi díjat nem kért, és nem is fog kérni senkitől.

Dr. Chikán Gábor szerint meg kell értetni az emberekkel, hogy az alapellátás a rendelőben van. Természetesen az ügyeletes, sürgősségi ellátás adott, de a nem sürgős esetekben erre nincs kapacitás. A felsőtárkányi házi gyermekorvos ellátásába csaknem ezren tartoznak. Szavai szerint bár volt próbálkozás a kényelmi kiszállásra, hamar sikerült beláttatni az érintettekkel, miért is fontos, hogy a rendelési időben jöjjenek a gyermekkel. Húsz éve praktizál a faluban, s úgy véli, sokkal egyszerűbb egy viszonylag zárt közösségben ezt megvalósítani, mint városban. – Nagyobb településeken ugyanis ott a nyomás a betegek részéről is, miszerint más orvos alkalmazza ezt a típusú kiszállást – vélekedett a gyerekorvos. Emellett persze, a kötelezőn kívül, ügyeleti időben ő is mindig rendelkezésre áll.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink