• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az alapellátási praxisok újra reménykedhetnek

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A védőnők viszont annyira elkeseredtek mellőzésük miatt, hogy sztrájkot fontolgatnak.

Egymás után fogalmazzák meg a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, hogy az egészségügyben dolgozó közalkalmazott orvosok és szakdolgozók múlt héten bejelentett, többlépcsős béremelése fontos lépés ugyan, de messze nem elegendő ahhoz, hogy megálljon a szakemberek elvándorlása és csökkenjen a feszültség az ágazatban - írta a népszava.hu.

Nem elég, ha félig állítjuk el a vérzést - mondta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (ReSzaSz) elnöke a Népszavának arra utalva, hogy a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, elvárható bérszint eléréséig folytatni kell a tárgyalásokat az egészségügyben. Dénes Tamás szerint az elmúlt hat évben volt a rendszerváltás utáni legmarkánsabb bérfejlesztés az egészségügyben, ám ez nem elegendő a biztonságos betegellátáshoz szükséges számú ápoló, orvos rendszerben tartásához. A szakszervezeti elnök úgy látja: egyrészt meg kell várni, hogy a szóbeli ígéretből mi teljesül papíron is, másrészt kérdés, milyen belső aránytalanságokat hoz a most bejelentett béremelés.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok és nővérek újra reménykedhetnek, hogy a közalkalmazottként dolgozó szakorvosok és szakápolók béremelési mértékének eléréséhez kapnak fedezetet - mondta Selmeczi Kamill. A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arra a hírre reagált így, hogy Balog Zoltán miniszter a hétvégén a Magyar Orvosi Kamara küldöttközgyűlésén arról beszélt: törekszik rá, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisok 10 milliárd forintos pluszpénzt kapjanak, és a fogorvosoknak, valamint a védőnőknek az idei év elején beígért 2 plusz 2 milliárd forint ezen felül érkezzen az ágazatba.

A védőnők viszont annyira elkeseredtek mellőzésük miatt, hogy sztrájkot fontolgatnak, a budapesti orvosegyetem érdekvédői, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) vezetői pedig közleményükben az adminisztratív, gazdasági és fizikai munkát végző kollégáikra is kiterjedő 50 százalékos általános béremelést követeltek, hogy csillapítani lehessen az egészségügyben meglévő bérfeszültséget, amit szerintük a múlt heti bérmegállapodás csak erősített - foglalta össze a Népszava az elmúlt napok reakcióit.

Legolvasottabb cikkeink