A böjtölés elhatározása és megkezdése jelentős megfontolást igényel, ugyanis vannak olyan betegségek, állapotok, melyekben a böjtölés nem ajánlott
Ahogy közeledik a húsvét időszaka egyre többször halljuk azt a szót, hogy böjt. Erről a jelenségről és annak egészségügyi vonatkozásairól kédezte a bama.hu dr. habil. Raposa László Bence dietetikust, sportdietetikust, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar adjunktusát.
– Milyen böjttípusok vannak?
– A böjt több ezer éves hagyományra tekint vissza, elég csak a katolikus vallás húsvétot megelőző 40 napos böjtjét vagy a ramadánt említeni, melytől a muszlim vallásúak testi és lelki tisztulást, megújulást várnak. Mégis fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit is jelent maga a fogalom. A böjt egy időben és/vagy összetételben korlátozott energia- és tápanyagbevitellel járó étrend, melynek számos formája ismert. Általános jellemzőjük, hogy egy adott időben – 10 órától, akár több napig is terjedhet – nem, vagy csak korlátozott mennyiségben kerülhet tápanyag a szervezetbe. Megkülönböztetünk periodikus, ismétlődő és folyamatos böjttípust is. Muszáj megemlíteni, hogy ezen típusú böjtök nem azonosak a rosszul kivitelezett, szakmailag nem megalapozott „méregtelenítéssel” és „léböjtkúrával”, melyek alkalmazása akár káros is lehet az emberi szervezetre.
– Mikor érdemes böjtölésbe kezdeni?
– A böjtölés elhatározása és megkezdése jelentős megfontolást igényel, ugyanis ismertek olyan betegségek, állapotok, melyekben a böjtölés nem ajánlott. Jellemzően terhesség és szoptatás alatt, autoimmun betegségek esetében, immunhiányos állapotokban, étkezési zavarban, demenciában szenvedőknél, idős korban, valamint cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén kerülendő ezen táplálkozási forma. Amennyiben a felsorolt betegségek, állapotok nem állnak fenn, úgy megfontolható a böjtölés, természetesen az egészséges táplálkozás alapszabályainak betartása mellett. Számos tudományos kutatás, vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a megfelelően kivitelezett és megtervezett, időben korlátozott energia- és tápanyagbevitellel járó étrend jelentős élettani hatásokkal bír, pozitívan befolyásolhatja egészségünket.
– Mire érdemes figyelni?
– A böjt esetleges negatív hatásainak elkerülése, kivédése érdekében érdemes nagy figyelmet fordítani a tápanyagdús ételek fogyasztásának fontosságára, optimális fehérjebevitelre, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, szükség esetén vitamin- és ásványianyag-pótlásra, szupplementációra – étrend-kiegészítők alkalmazásával – egyaránt. Mint minden étrend esetében itt is igazából a megfelelő tervezésen és kivitelezésen van a hangsúly. Bizonytalanság esetén azonban érdemes felkeresni dietetikus szakembert, aki segíthet a böjt szakszerű tervezésében, kivitelezésében.
Továbbiak a teljes cikkben