• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állam jelenleg ilyen színvonalú egészségügyi szolgáltatást vesz

Lapszemle 2023.12.16 Forrás: szeged.hu
Az állam jelenleg ilyen színvonalú egészségügyi szolgáltatást vesz

Álmos Péter: Az egész egészségügy ezt éli meg, hogy folyamatosan változik minden és teljesen kiszámíthatatlan mi fog történni."

Egyre nagyobb várólisták, elmaradó műtétek, 20-30 ezer hiányzó egészségügyi szakdolgozó, kórházi adósság, nem átlátható kormányzati célok. Ezek most az egészségügy legnagyobb problémái Magyarországon. Hogyan lehet ebből kilábalni? A Magyar Orvosi Kamara november 25-i tisztújító kongresszusán megválasztott új elnökével, Álmos Péterrel elemezte a helyzetet a szeged.hu.

A munkát némiképp megnehezíti, hogy nem tudni pontosan mik a kormány céljai, hiszen azt a tanulmányt, amit a Boston Consulting Group készített és ami alapján a kormány döntéseket hoz, 10 évre titkosították. „Igazából nekünk nem is ez a fontos, hogy most lássuk azt a dokumentumot, de az nagyon fontos lenne, hogy hova szeretne a kormány eljutni. Ez a lakosságnak is azt gondolom, hogy nagyon fontos. Például egy betegnek kell-e abban gondolkodnia, hogy csípőprotézisére már most elkezdjen gyűjtögetni, hiszen ez egy drága műtét, vagy pedig bízhat abban, hogy megfelelő ellátást fog kapni 10-20 év múlva az állami ellátásban. Ilyen nagy vonalakban ezért jó lenne látni mi a cél, de szinte minden nap kijön valami új, amivel kapcsolatban nekünk álláspontot kell megfogalmazni. Most az a célunk, hogy a következő időszakban a legkritikusabb vagy kulcsfontosságú területeken megfogalmazzuk előre, hogy mik azok a fő irányok, amikben jó lenne haladni” – nyilatkozta Álmos Péter, majd hozzátette: „Most egy kicsit futunk az események után. Az egész egészségügy ezt éli meg, hogy folyamatosan változik minden és teljesen kiszámíthatatlan mi fog történni. Jó lenne ennek egy kicsit elébe menni.”

A MOK elnöke kiemelte, ez nem csak egészségügyi területen zajlik: a nyugdíjaknál és az oktatásban is azt látni, hogy a kormány az öngondoskodást helyezi előtérbe, ennek az alkotmányos hátterét is megteremtették. Az állam hátra vonult ebben a szerepkörben Álmos Péter szerint, ez az egészségügyben a magánszektor egyre nagyobb térnyerésén látható. Tovább részletek a teljes cikkben