• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állam viszi a babaszámlákat is

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Csak állampapírban tarthatnák a szülők a gyerekük számára félretett a pénzt?

Több ponton is módosítaná a jövő évtől a fiatalok életkezdési támogatásáról, vagy közismertebb nevén babakötvényről szóló törvényt az a javaslat, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztett a parlament elé múlt pénteken. Az egyik legfontosabb módosítás, hogy jövőre már nem csak a 2005. december 31-e után született gyerekek számára nyithatnak majd a szülők vagy más hozzátartozók start-számlát, de a korábban érkezett csemeték számára is megnyílik az öngondoskodás e formája. Míg eddig a start-számlák nyitását a családi pótlék folyósításának igazolásához kötötték, jövőre azok is köthetnek ilyen szerződést, akik valamilyen okból kifolyólag nem veszik igénybe ezt a támogatást - írja a Világgazdaság.

A start-számlát az idősebb gyerekek számára 25 ezer forintnyi befizetéssel nyithatják meg a szülők vagy a hozzátartozók az államkincstárnál, a jogalkotó ugyanis szeretné elkerülni, hogy tömegesen jelenjenek meg az üres számlák a rendszerben, a 2006 előtt született gyerekek ugyanis nem kapják meg az államtól a 42 500 forintos életkezdési támogatást. Szintén 25 ezer forint egyébként a számlanyitási limit a tartós befektetési szerződéseknél (TBSZ) is, amelyek szabályaihoz több ponton is igazítani kívánják a start-számlákat.

A babaszámláknál ugyan már eddig is úgy volt, hogy kamatadómentesen vehető fel róluk a tőke mellett a hozam is, ha a gyerek betölti a 18. életévét, most viszont, hogy akár 15 évesnél idősebb gyerek számára is lehet majd ilyen számlát nyitni, egy minimális várakozási időt is bevezetnek majd: legkorábban három évvel a számlanyitás után lehet felvenni a megtakarítást. Szintén eltűnik majd az évi 120 ezer forintos befizetési limit. Ezt a szigorítás azért lehet megszüntetni, mert a hozamot kamatadómentessé tévő TBSZ-nél sincs ilyen korlát, holott annak futamideje rendszerint rövidebb a babaszámlákénál – így indokolta a döntést a nemzetgazdasági tárca.

A bankok szerepét is korlátozná a törvénymódosítás. Eddig a szülők választhattak, hogy a Magyar Államkincstárnál vagy valamelyik kereskedelmi banknál vagy takarékszövetkezetnél vezetik a gyerek start-számláját. Jövőre viszont már csak a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyithat bárki egy gyerek számára babaszámlát, sőt ha nem elégedett a jelenlegi szolgáltatójával, és át akarja vinni a számlát máshová, az egyetlen szolgáltató, akit választhat, a MÁK lesz. Ha a korábbi start-számlán a megtakarítás befektetési jegyekben vagy lekötött betétben volt, akkor az értékpapírokat el kell adni, a lekötést pedig meg kell szüntetni, és a számlakövetelést állampapírban, valamint készpénzben kell majd az államkincstári számlára utalni. Ez vélhetően azt is jelentené, hogy a korábbiakkal ellentétben tőke- és hozamvédett befektetési alapban, valamint lekötött betétben nem tarthatnák a szülők a gyerekük számára félretett pénzt, csak állampapírban.