• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigorúan ellenőrzött cukorbetegek

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

Vélhetően tovább nő majd a most egy hónapos várólista a diabetológián.

A hét utolsó napján életbe lép egyes gyógyszerek ártámogatásánál a terápia eredményességén alapuló szabályozás. Aki egy éven belül két, 8-asnál rosszabb eredményt produkál az ellenőrzésen, elveszíti hozzáférését a legkorszerűbb, analóg inzulinhoz a közgyógyellátás keretében, és visszaállítják a több mellékhatással járó humán inzulinos kezelésre. A tablettát szedőknek pedig a pirulákhoz járó támogatást csökkentik 50, illetve 70 %-ra - emlékeztet a Délmagyar – online.

A legkorszerűbb terápiához egyébként egy viszonylag szűk körnek van hozzáférése: az országban összesen 20–30 ezer embert érint az ezzel kapcsolatos szigorítás. Gyógyszeres kezelésben azonban a cukorbetegek több mint fele részesül – ezért is többet kell majd fizetniük, ha elbuknak a teszten. Szegeden és térségében becslések szerint 15–20 ezer diabéteszes él – közülük inzulint csupán 30–40 % kap.

Az új szabályozás értelmében a cukorbetegeknek ezentúl gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra menniük. A legmodernebb, analóg inzulinos kezelésben részesülők ugyanis az eddigi egy helyett csak fél évre kapják a szakorvosi javaslatot, miszerint alkalmazható náluk ez a terápia. Ez nemcsak a betegeknek, az intézményeknek is pluszterhet jelent majd.

A legtöbb cukorbeteget Szegeden az I. számú belgyógyászati klinika ellátóhelyén, az I-es számú rendelőintézetben gondozzák. Itt egy éve még csupán 2–3 nap volt az előjegyzési idő – most 2–3 hét. Az új szabályozással ez vélhetően tovább nő majd – nyilatkozta Holzinger Gábor belgyógyász-diabetológus szakvezető főorvos. Ő az új rendszer legnagyobb hibáját abban látja, hogy olyan betegeket is „büntet", akik ezt nem érdemelték ki, a rendszer pedig emiatt feleslegesen lesz túlterhelt.

Azokat a betegeket, akik együttműködnek, eddig nem küldtem 3 havonta laborra. Mostantól kénytelen leszek, hiába tudom, hogy bennük meg lehet bízni. Ők ugyanúgy megnövelik majd a várólistát, mint azok, akik eddig egy évben mindössze egyszer jöttek – akkor, amikor kellett nekik a javaslat – tette hozzá a szakember.

Aki eddig is betartotta az előírásokat, annak nem okoz gondot a szigorítás – fogalmazta meg véleményét Berki Viola, a Tisza-parti Cukorbetegek Közhasznú Egyesületének elnöke, aki hozzátette azt is, az egyesület tagjai minden segítséget megkapnak, hogy ne „bukjanak meg" a teszten. Nemrégiben lehetőséget kaptak arra, hogy a nyugdíjasok délelőttönként kedvezményesen járhassanak úszni – ezt ki is használják, hiszen a sport köztudottan csökkenti a vércukorszintet.