• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állami átvállalás gyógyított a sebeiken

Lapszemle Forrás: TEOL

A Tolna megyei kórház egy éve, a bonyhádi és a dombóvári pedig 9 hónapja működik állami fenntartásban.

A kórházak államosításából adódó ésszerűség, hatékonyság elsősorban országos szinten érezteti hatását, de helyben is vannak előnyei a döntésnek – mondta dr. Muth Lajos. A Balassa János Megyei Kórház főigazgató-főorvosa kifejtette, az intézmények finanszírozása két részből tevődik össze: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nyújtott támogatásból a működési kiadásaikat fedezik, a mindenkori fenntartótól kapott forrásból pedig eszközbeszerzéseket és különböző felújításokat ütemezhetnek be – olvasható a teol.hu portálján.

A szekszárdi intézmény fenntartása 2012. január 1-jétől került át a megyei önkormányzattól a szaktárca égisze alatt működő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI). Rengeteg adminisztrációval járt az átállás, ugyanakkor pozitívumként lehet elkönyvelni, hogy eszközbeszerzésre, felújításra több pénzt fordíthattak az elmúlt évben, mint amikor a megyei önkormányzat volt a fenntartó – tette hozzá dr. Muth Lajos, aki örömtelinek nevezte, hogy az EU-s pályázatokhoz szükséges önerőt – sok esetben a kötelezőkön felüli hozzájárulást – a GYEMSZI is biztosítja számukra, akárcsak azt korábban a megye tette.

Egy év elteltével kirajzolódott, hogy a központosított közbeszerzések célravezetők. Példaként Muth doktor az áramszolgáltatást említette, amelyhez már ők is olcsóbban jutnak hozzá, reményei szerint ez a többi szolgáltatásra is igaz lesz a jövőben, hiszen a kórházak költségvetésében jelentős tételt képviselnek ezek a kiadások.

A megyében működő másik két kórház: a bonyhádi és a dombóvári tavaly május 1-jétől került állami fenntartásba. Előbbi intézmény főigazgatója, dr. Barcza Zsolt úgy nyilatkozott, a kórház helyzete konszolidálódott: nyár közepétől egyensúlyban van a kiadási és a bevételi oldal. Tavaly kétszer kaptak plusz forrást a szaktárcától: a tél elején 13 milliót fejlesztésre, amelyet orvosi eszközök beszerzésére, a konyha felújítására és egy étellift beszerzésére fordítanak, év végén pedig 38 millió forintot adósságcsökkentésre.
A 2010-ben befejezett kórházrekonstrukciónak, átalakításnak köszönhetően vállalhattunk plusz kapacitásokat, vagyis olyan ellátási formákat, amelyekre külön forrást biztosít számunkra az OEP. Ezek közül hármat teljes egészében, egyet pedig részben működtetünk jelenleg – húzta alá a december 1-jétől öt évre kinevezett főigazgató.