• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az állami ellenőrzés segíthet a patikákon

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Megkezdődhet a patikai szolgáltatások fejlesztéséhez szükséges források megteremtése is.

Bár még továbbra is nehéz helyzetben vannak a patikák, egyre-másra teljesülnek a gyógyszerészek elvárásai, amelyeket persze nem mindenki fogad kitörő örömmel. A folyamat a legutóbbi kormányváltást követően kezdődött, és Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke reményei szerint újabb lépések következnek. Ezekről is részletesen szó esett a miniszterelnökkel történt találkozón - derült ki a Magyar Hírapnak adott interjújából.

Legutóbb az árréskorrekció verte ki a biztosítékot, amikor a kormány a nagykereskedőktől vett el hárommilliárd forintot, hogy javítson a patikák jövedelmezőségén. Hogyan jutottak el idáig?
– A korrekcióra hosszabb folyamat részeként tekintek. Ez a Széll Kálmán-tervvel párhuzamosan tavaly tavasszal indult, amikor megfogalmaztunk bizonyos ellensúlyozó lehetőségeket, mert a korábbi liberalizáció miatt kivéreztetett patikák több forráskivonást nem bírnak el. Olyan kompenzációs intézkedéseket kértünk, amelyek egyben csökkentik a már létező gondokat, és fokozzák a gyógyszertári betegellátás hatékonyságát. Ilyen volt a többi között, hogy növekedjen a kisforgalmú patikák működési támogatása, illetve kompenzálják a patika veszteségét, ha az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat ajánlja a betegnek. Az ilyen lépésekkel szemben óhatatlanul vannak ellenérzések, mint most az árrés-átcsoportosításnál is. De a folyamat megy tovább, és a miniszterelnök jóváhagyásával most megkezdődhet a munka a patikai szolgáltatások fejlesztéséhez szükséges források megteremtéséről is.

Nemrég tárgyaltak Orbán Viktorral. Mi volt a megbeszélés fő üzenete a gyógyszerészek számára?
– Az, hogy komolyan vette a gondjainkat. Végig konkrét problémákra és azok megoldására fókuszáltunk, és az eredetileg ötvenpercesre tervezett egyeztetés másfél órásra módosult. A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a gyógyszerészetet nem kereskedelemnek, hanem egészségügyi hivatásnak tekinti. Az pedig az ország érdeke, hogy jó helyzetben lévő gyógyszertárakban szolgálják ki a beteg embereket. Kiállt az árréskorrekció indokoltsága mellett, és fontosnak nevezte a patikák gyógyszerészi többségű tulajdonlását.

Az utóbbit önök már régóta stratégiai kérdésként kezelik. Most a gyógyszerészek kormányzati segítséget is kapnak a patikai tulajdonrészek megszerzéséhez. Miért van erre szükség?
– Üzletrész vásárlására nincsenek hitelek a kereskedelmi bankoknál, ezért egy alkalmas konstrukció kidolgozásában, valamint a hitelgarancia biztosításában kértük a segítséget. Ígéretet kaptunk egy kedvező kamatozású, hosszú lejáratú állami hitelkonstrukció megteremtésére, amolyan patikaalap létrehozása jöhet szóba. Persze el kell kerülni, hogy a program végrehajtását szindikátusi vagy strómanszerződésekkel ki lehessen játszani, ezért valószínűleg fokozott állami kontrollra lesz szükség a forrás felhasználása fölött.

A teljes cikk