• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az aneszteziológus komplexen látja a beteget

Lapszemle 2019.07.10 Forrás: budaorsinaplo.hu
Az aneszteziológus komplexen látja a beteget

Az egynapos sebészetben kulcstényező a betegek megfelelő kiválasztása, a beavatkozásra ugyanis nem mindenki alkalmas.

Műtőben nem énekel, színpadon nem gyógyít: ki az? Dr. Kolyvek István, a budaörsi egynapos sebészet aneszteziológus főorvosa a sokoldalú gyógyítók táborát gyarapítja, de a körültekintést, a felkészülést, a határok pontos kijelölését és betartását mindennél fontosabbnak tartja szakmájában - olvasható a budaorsinaplo.hu portréinterjújában. 

A kezdetek, 2004 óta vesz részt a budaörsi egynapos sebészeti részleg munkájában aneszteziológusként. Érzékelhető a fejlődés a szakterületén?

Persze. 1994 óta dolgozom aneszteziológusként, egyetem után az Országos Baleseti Intézetben kezdtem. Ha összehasonlítjuk az akkori és a mostani munkakörülményeket, jelentős különbség van mind az alkalmazott gyógyszerekben, mind pedig az eszközökben. Tehát jelentős fejlődés történt azóta, egyébként nemcsak az anesztéziában, hanem a műtétes szakmák területén is.

Hogyan került Budaörsre?

Korábban nem volt budaörsi kötődésem, mégis a kezdetek óta itt vagyok. Az aneszteziológiai ambulancia elméletét és gyakorlatát Janecskó Mária főorvos asszony dolgozta ki az egynapos sebészet számára, az ő invitálására jöttem.

Kollégáival beszélgetve azt figyeltem meg, hogy tisztelettel és szeretettel beszélnek a munkájáról. Mi ennek az oka?

A legfontosabb mindig a betegbiztonság, és ehhez teammunka kell. Az egynapos sebészetben kulcstényező a betegek megfelelő kiválasztása és felkészítése annak érdekében, hogy a műtéteket biztonságosan tudjuk elvégezni. Az egynapos sebészeti beavatkozásra sajnos nem mindenki alkalmas. Lehetnek kísérő betegségek, illetve olyan állapotú betegek, akik számára a kórházi körülmények biztonságosabbak. Mindezt föl kell mérni előre. Ha pedig a beteget alkalmasnak találtuk, alapos és körültekintő fölkészítésnek és előkészítésnek kell következnie. Lényegében tehát rajtunk, aneszteziológusokon múlik, hogy kit vállalunk föl.

Előfordulnak altatással kapcsolatos komplikációk?

Előfordulhatnak természetesen. Statisztikai adat, hogy minden százezredik altatásra jut egy komplikáció, ami nagyjából olyan valószínűség, mintha én most kimennék az utcára, és belém csapna a villám. Súlyos komplikáció a budaörsi egynapos sebészeten szerencsére még nem volt, és ez annak köszönhető, hogy a betegeket megfelelően szűrjük. Ezzel együtt az altatásnál előfordulhatnak váratlan események, amikre föl kell készülnünk. Én mindig azt mondom, hogy úgy megyek a műtőbe, hogy mindig van tartalék terv. Ha nem működik az A variáció, legyen egy B variáció is.

Milyen érzéstelenítési technikákat használnak?

A nagyobb műtéteknél altatást alkalmazunk. Ma már olyan korszerű altatószerek vannak, amik nemcsak gyorsan hatnak, hanem hamar le is bomlanak. Ez megteremti annak a lehetőségét, hogy altatás után három-négy órával hazaengedjük a betegeket. Emellett nagyon sok helyi érzéstelenítés is van, például a szemműtéteknél és a legtöbb kézműtétnél. Más kisebb ortopédiai beavatkozásoknál, például a bütyökműtéteknél szintén alkalmas lehet a helyi érzéstelenítés.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink