• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az antibiotikum nem cukorka

Lapszemle Forrás: Népszava

Ha hónapokon belül nem is, de néhány év alatt súlyos egészségügyi hatásokkal kell majd szembesülnie Európának.

Az elmúlt öt évben drasztikusan emelkedett azon kórokozók száma, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, s az így kialakult betegségek miatt a kontinensen évi 25 ezer ember veszti életét. Európa-szerte súlyos a helyzet, mert ezek a „szuperbaktériomok" megtanultak védekezni, rezisztenssé váltak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) Járványügyi Főosztályának véleménye szerint komoly veszélyről van szó. Ha hónapokon belül nem is, de néhány év alatt súlyos egészségügyi hatásokkal kell majd szembesülnie Európának. Magyarországon évente 2500 olyan beteget regisztrálnak, akiket már a multirezisztens - több ellenanyaggal szemben is ellenálló - kórokozók fertőztek meg.

Nemrég az Európai Járványügyi Központ is jelezte: a jövőben a kontinensen akár 400 ezret is elérheti az így megbetegedettek létszáma. Amint azt az OTH hangsúlyozta: a globalizáció miatt minden ország kiszolgáltatott a határain kívülről érkező betegségekkel szemben, így világszinten súlyos veszélyt jelent a rezisztencia terjedése. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa még novemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy az antibiotikumok gyakorlatilag az 1940-es évek óta fokozatosan elvesztik hatásosságukat, azóta pedig csak romlott a helyzet. Elmondta: az antibiotikum olyan speciális gyógyszer, amely a mikroorganizmusokra hat, és csak komoly bakteriális fertőzések ellen hatásosak. Az olyan vírusos fertőzésekből, mint egy egyszerű megfázás vagy influenza nem segítenek kigyógyulni.

A problémát főleg az okozza, hogy a lakosság egyszerűen rosszul használja az antibiotikumot. Nem megfelelő készítményt túl hosszú ideig, és nem megfelelő dózisban: az emberek egyszerű torokfájásra is beszedik, ahogyan lázcsillapítóként is, miközben ezekre nem hat. Az is gond – mivel a gyógyszergyárak nem gyártanak - nincsenek új ellenanyagok sem. Bár most is folynak kutatások, csakhogy az új hatóanyagok kifejlesztése nagyon drága és hosszadalmas is a gyáraknak. Mire egy molekulából piacra kerülő gyógyszer lesz, eltelik 5-10 év is eltelik – mondta a Népszavának az OTH, amely jelenleg "csak néhány új" fejlesztésről tud, és "ez aggodalomra adhat okot".

Megjelentek a pánrezisztens, vagyis a minden jelenlegi antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok is, melyek még tovább növelik a bajt. Ezért, az OTH úgy véli, "összetett fellépésre" van szükség. Véleményük szerint, "célzott, mikrobiológiai vizsgálaton alapuló" kezelésre kell törekedni, tehát az antibiotikumok valóban hatékony szedésére. A korábbi kúrákból megmaradt készítményt nem ildomos beszedni: csak akkor vegye be a beteg, ha orvos írta föl, és csak addig, míg a doktor tanácsolta – mondta Melles Márta, kihangsúlyozva: "az antibiotikum nem cukorka". Persze a rendszeres kézmosás, és a célzott szűrések alkalmazása is segíthet. Az antibiotikumok előtti korszak térhet vissza, ha a problémát nem vesszük komolyan – szögezte le az európai szervezet.