• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az anyai és magzati halálozás is megnőtt a Covid miatt

Lapszemle 2021.04.03 Forrás: növekedés.hu
Az anyai és magzati halálozás is megnőtt a Covid miatt

A nemzetközi adatok is megerősítik, hogy a kórházi ellátást igénylő gyerekek aránya is emelkedik, Amerikában például 4-ről 12 százalékra.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a pálinka fertőtlenít, jelzem, 3 percig kellene vele gargalizálni, amitól mindenkit óva intek - mondta Jakab Ferenc virológus egy csütörtök esti online fórumon, hangsúlyozva: ha karácsonykor azt kérték, mindenki bírja ki, hogy nem ünnepel nagy családi körben, akkor ez most, a harmadik járványhullám közepén hatványozottabban igaz. Ez egy húsvét, de ne ez legyen az utolsó – fogalmazott a pécsi szakember - tudósított a rendezvényről a növekedés.hu.

Jakab Ferenc elismerte: bár eleinte úgy tűnt, hogy a brit vírusvariáns ugyan erőteljesebben terjed, de nem okoz súlyosabb tüneteket. Sajnos ma már látják, hogy ez nem igaz, a klinikai tüneteket komolyabbak és gyorsabban kialakulnak, és ez a gyerekekre is igaz. Továbbra sem gondolják, hogy ők a járvány motorjai, de mivel – főleg a kisebbek – tünetmentesen is fertőzhetnek, a saját és a családjuk védelme érdekében is indokoltak voltak az iskolabezárások.

Erlaky Hajna csecsemő- és gyermekgyógyász háziorvos arról beszélt, hogy míg az első hullámban a gyerekek jellemzően egy nap lázzal átvészelték a fertőzést, most 7-8 napon át masszívan rossz közérzettel, köhögéssel, fejfájással, gyengeséggel küzdenek. A nemzetközi adatok is megerősítik, hogy a kórházi ellátást igénylő gyerekek aránya is emelkedik, Amerikában például 4-ről 12 százalékra.

Az igazán súlyos esetek száma szerencsére továbbra is elenyésző, de van, hogy 1-2 napot is kórházban kell töltenie egy gyereknek. A tapasztalatok szerint elsősorban a kamaszokat viseli meg jobban a Covid-19, 11 éves kor felett, ezért is nagyon jó hír, hogy a Pfizer bejelentette: gyerekeknél is hatékonynak bizonyult a vakcinája.

A kismamák ugyanakkor már most olthatók, és ezt Erlaky Hajna nem csak az ő, hanem a leendő gyermekük védelmében is alapvető jelentőségűnek nevezte. Mint mondta, mind a magzat, mind az édesanya szempontjából komoly rizikó a fertőzés. A nemzetközi adatok szerint, a megfertőződött kismamák a mostani járványhullámban az átlag lakosságnál nagyobb eséllyel kerülnek súlyos állapotba és  intenzív osztályra. Jelentősen nőtt a halva szülések száma nagymértékben, és megugrott az anyai halálozás is, bizonyos országokban harmadával, ami nagyon magas szám.

Az oltásnak viszont a kismamáknál nincsenek nagyobb vagy különösebb kockázatai, mint másoknál, az ő szervezetükben ugyanaz zajlik le a védőoltás hatására, mint bárki másnál, akit beoltanak.

Jakab Ferenc kiemelte: a születés követő első fél évben kizárólag az anyai antitestek védik az újszülöttekeket, akiket egyébként súlyosan tudna érinteni a vírus, ezért is óriási jelentőségű az oltás. Az újszülöttkor az egyik legsérülékenyebb időszak, a szezonális influenza ellen is oltják a kismamákat, és mint Erlaky Hajna jelezte: a szamárköhögés elleni oltóanyagot is felajánlják sok helyütt a kismamáknak, mert 2 hónapos korig védtelenek ez ellen a babák. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink