• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az anyák halogatják a gyerekvállalást

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A fejlettebb nyugat-dunántúli, az átlagosnál alacsonyabb termékenységű megyékben javult a gyermekvállalási kedv.

Az észak-alföldi, észak-magyarországi régióban csökkent az elmúlt tíz évben a születések száma – erre mutat rá a KSH Gyermekvállalás és gyermeknevelés című elemzése. Az adatok szerint ennek ellenére még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a termékenység, ám míg itt az elmúlt 10 évben 5-8 százalékkal csökkent, addig Budapesten és Pest megyében 10 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv.

Budapest hosszú idő után elmozdult az utolsó helyről, ma már Csongrád megye a sereghajtó, ahol tíz év alatt mintegy tíz százalékkal lett rosszabb a születési arány. Az elemzés rámutat arra is, hogy az elmúlt tíz évben Borsodban tovább emelkedett a tizenévesen gyermeket szülő nők aránya, így a tinédzser anyák tekintetében Budapest és Borsod között ötszörösére hízott a különbség.

Óriási változás következett be az anyák életkorában: a nők egyre későbbre tolják a gyermekvállalást. A korábban legtermékenyebb 20–24 éves korosztály 60 százalékkal kevesebb gyereket vállal, mint korábban, miközben az utóbbi tíz évben emelkedni kezdett az idősebb nők gyermekvállalási kedve, ám ez csak egy részét ellensúlyozza a fiatal nők meg nem született gyermekeinek.

2009-ben a szülő nők átlagéletkora 29,5 év, az első gyermeküket vállaló anyáké pedig 27,9 év volt. Utóbbi öt évvel magasabb, mint 1990-ben, és hat évvel haladja meg a 70-es évek átlagát. A tendencia egyre erősödik: 2009-ben a gyerekek 50 százalékát 30 éves vagy idősebb anyák hozták világra, egyharmaduk ráadásul még csak az első kicsit szülte ennyi idősen.

Megdöbbentő, de ma a 25 éves nők 77 százaléka, a 30 éveseknek pedig 45 százaléka gyermektelen, előbbi 2,5-szeres, utóbbi háromszoros emelkedést jelent a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az elemzés rámutat: súlyos biológiai kockázatot jelent, hogy a nők egyre későbbre tolják a gyerekvállalást, sokan ugyanis kifutnak az időből, és ezért nem születik második, harmadik gyerekük, ami társadalompolitikai szempontból is komoly következményekkel járhat. Az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kor előrehaladtával folyamatosan csökken az esély az egészséges gyermek világra hozatalára.