• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ápolókat ünnepelték a kecskeméti tanácskozáson

Lapszemle Forrás: baon.hu

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Kórház a napokban Kecskeméten tudományos ülést rendezett.

Az eseményen természetesen szó esett az egészségügy helyzetéről is. A Bács-Kiskun Megyei kórház rendezvénye előtt – bár igazán nem akartunk ünneprontók lenni – a baon.hu portálja arról kérdezte a nővéreket: hogyan élik meg a mindennapokban rájuk nehezedő nyomást, milyennek ítélik a gyakran kritizált munkakörülményeket, megbecsülve érzik-e magukat a hétköznapokban, látnak-e esélyt arra, hogy belátható időn belül a fizetési lapjukon is megmutatkozik, hogy mennyi áldozatot hoznak a betegekért, a magyar egészségügyért. Ezekre a kérdésekre senki nem felelt szívesen, „hisz úgyis tudja mindenki", ám a hivatalos programban azért az ünneplés mellett szó esett a nehézségekről is.

A 14. Regionális Ápolási Konferencia résztvevőit Pap-Szekeres Anita köszöntötte elsőként. A megyei kórház ápolási igazgatója méltatta és megköszönte munkatársainak a minden nap végzett munkájukat, majd a kórház kórusának műsora után dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója lépett a mikrofonhoz, aki elmondta: a kórház kórusa az elmúlt másfél évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és azt kívánta, bárcsak az egészségügyben is végbement volna ez a pozitív változás.

Ma a leginkább kiszolgáltatottak a beteg emberek. Számukra az ápolók közvetítik a társadalmi gondoskodást, a másik ember szeretetét, megbecsülését, vagyis az élet tiszteletét, azt, hogy miért érdemes tovább élni. A legszebb hivatás azon munkálkodni, hogy valakinek az életét, az életbe vetett hitét, élni akarását visszaadjuk – fogalmazott a főigazgató, aki rendkívülinek nevezte az idei ünnepségüket, mégpedig az „aktuális történések miatt".
Jelzéseket kell küldeni a társadalom felé azért, hogy előtérbe kerüljön az egészségügy. Az emberek hisznek és bíznak az ápolókban, az orvosokban, így az egészségügyben dolgozók is hisznek és bíznak a társadalomban. Közös az érdekünk, amiért közösen kell szót emelnünk. Ahhoz, hogy az egészségügyben dolgozók többet tehessenek a rájuk bízott betegért, jobb körülményeket, nagyobb megbecsülést kell kapniuk – fogalmazott dr. Svébis Mihály.

Dr. Mészáros János egészségügyért felelős helyettes államtitkár beszédében kitért arra is: az elmúlt időszakban a kamarákkal és a szakmai szervezetekkel intenzív egyeztetés folyt, melyek során rengeteg probléma került felszínre, és kapott hangsúly. Mint mondta, ezek megoldása már 2014-ben elkezdődött, jelenleg is tart, és látva a 2016-os költségvetési számokat folytatódni fog.

Mészáros János úgy látja, hogy a pénz csak az egyik feltétele az orvosi és az ápolási munkának, szerinte ugyanilyen fontos az elhivatottság. A finanszírozásról szólva azért elmondta, hogy jövőre 2,8%-kal több jut az egészségügyre.