• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az eddigi legnagyobb budapesti fejlesztés

Lapszemle Forrás: TV2 Mokka

25 kórházat újítanak fel emellett három szuperkórház is létrejön, egy Észak-Pesten, egy Dél-Pesten, egy pedig Dél-Budán.

Idén kezdődik Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése. A vidéki egészségfejlesztési programra eddig ötszázmilliárdot fordítottak, ebből egyebek mellett 77 kórházat újítottak fel részben vagy egészben - hangzott el a TV2 Mokka című műsorában, amelyben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt a programről.

Műsorvezető: Az Európai Uniót figyelve, vagy a környező országokat, az egészségre fordított pénzösszeg nálunk milyen arányban van a szomszédos országokéval?

Rétvári Bence: Az elmúlt években egy belső aránytalanság volt Magyarországon, ezt szeretnénk kiküszöbölni. Budapesten és Pest megyén kívüli fejlesztésre sok pénz jutott, ahogy ön is mondta, 77 kórház újult meg részben vagy egészben, több mint 50 szakrendelő újult meg, mentőállomások épültek, 30 új, 97 felújításra került. Budapest viszont valamelyest kimaradt ebből, hiszen az európai uniós támogatási logika nem engedte, hogy Budapestre fordítsunk ilyen tételeket. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ezt a belső aránytalanságot felszámolja, és Budapesten is sok-sok százmilliárd forintból, valószínűleg többől is, mint amennyi az elmúlt években a vidéki kórházfejlesztésekre jutott. Ennek a négymillió embernek, aki itt a Közép-magyarországi régióban van, tehát nemcsak Budapest, Pest megyére is meg még akik Budapestre járnak kezelésre, azoknak az egészségügyi színvonalának a javítására fordítjuk ezt az összeget. Nagyon sok kórházat, 25 kórházat tudunk Budapesten, Pest megyében továbbiakat fölújítani, és tényleg egy korszerű budapesti egészségügyet létrehozni úgy, hogy mellette ugye ez a három szuperkórház is létrejön. Egy Észak-Pesten, egy Dél-Pesten, egy pedig Dél-Budán.

Mv: Szeretném, ha a szuperkórházról még egy-két mondatot beszélnénk, de előtte még a felújítástól, a pénz odaítéléséről. Mik voltak a legégetőbb feladatok, problémák?

Rétvári Bence: Hát a legégetőbb idei feladatokra ugye negyvenmilliárd forint már a kórházak rendelkezésére áll. Ebből 22 milliárd forintból idén vesznek és idén be is üzemelnek orvosi berendezéseket, műszereket, diagnosztikai gépeket, sterilizálókat. Tehát ezek már idén év végén ott lesznek, és a budapestieknek az egészségét szolgálják. 18 milliárd forintból pedig annak a sok 100 milliárd forintnak a tervezése indul meg, amely mind a szuperkórházak esetében, mind az úgynevezett társkórházak, tehát a most működő kórházak esetében a felújításokat, korszerűsítéseket tartalmazza. Idén ez a negyvenmilliárd forint biztosan rendelkezésre áll, és a következő években is egyre nagyobb és nagyobb összegek arra, hogy ez a több százmilliárd forint tényleg bekerüljön a budapesti egészségügybe.

Mv: A szuperkórház kifejezés egyrészt csábító, merthogy nyilván valami nagyon jóról van szó, másrészt egy picit olyan, egy lépést hátrébb lépek, mert biztos én majd nem jutok oda, merthogy ez valami szuper dolog. Tegyük ezt egy picit helyre! Miről szól ez a szuperkórház?

Rétvári Bence: Pontosan ez a lényeg, hogy ha valaki érzi, hogy valami baja van, vagy a mentők elszállítják, akkor ha szuperkórházba kerül, akkor biztosan ott mindenfajta diagnosztika rendelkezésre áll, mindenfajta kezelést megkaphat. Nem lehetséges az, hogy menjen egy másik intézménybe, ott szerezzen be valami leletet, menjen oda valami kezelésre. Ha valaki ott van a szuperkórházban, akkor biztosan a nap 24 órájában, az év 365 napjában mindenféle betegségre mindenféle szakágban kezelést, segítséget kaphat.

Mv: Tehát itt akkor ennek ez a lényege, hogy igazából ott biztosan bármilyen bajra gyógyír van.

Rétvári Bence: Mindenfajta műszer, mindenfajta orvos, mindenfajta ellátás kapható, és nem kell a beteget tologatni pavilonból pavilonba, épületből átszállítani épületbe, vagy saját lábon átmenni és valamilyen vizsgálatot megcsináltatni egy másik intézményben. Onnan már csak gyógyultan távozhat, mert valóban mindenfajta kezelést egy épületen belül megkaphat. Ez az, ami mindenfajta egyéb kockázatot, ami a gyógyítás mellett ilyenkor fölmerül, főleg a legyengített immunrendszer miatt, kiküszöböl a lehető legnagyobb mértékben. Hiszen ott egy kórházon belül marad. Vidéken is több helyen már ilyenek létrejöttek. Ha valaki Nyugat-Európában jár, vagy fejlettebb más országokban, a világ más részein, ott is látja, hogy egy tömbben mindenfajta ellátás, ez az egyik legfontosabb. Hiszen ha összehasonlítjuk Magyarország adatait mondjuk Nyugat-Európával, hogy százezer lakosra mennyi orvos jut, akkor nem látunk nagy különbséget. Talán egy picit néha Magyarország még jobban is ál. Azt kell mellétennünk, hogy a felszereltség, a kórház, a berendezés, a műszerek is közelítsenek ahhoz, ami Nyugat-Európában van. És ebből a sok százmilliárd forintból, amit erre költünk négymillió ember ellátásának javítása keretében, ebből már ezt a felszereltséget is tudjuk mellé garantálni.

Legolvasottabb cikkeink